НОВИНИ

Жельо Бойчев от БСП: Потребителите на топлоенергия остават ощетени

От април парното и топата вода ще поевтинеят. Това предлагат от Комисията за енергийно и водно регулиране. Поевтиняването е възможно заради предстоящото от април намаляване на цените на газа от около 23 процента. Намалението на парното и топлата вода ще е между 3 и 11 % и ще е различно за различните дружества. Защо се получава така дискутираха в студиото на "Денят започва" депутатите Мартин Димитров от "Реформаторския блок" и Жельо Бойчев от БСП.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
08:33, 22.03.2016
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

"Намалението на цената на газа е въпрос на конюнктура. Тя е пряко свързана с цените на петрола. В момента цената на петрола спада не заради решения вътре в България , а заради благоприятан международна конюнктура и ние не знаем докога ще продължи. Именно по тази причина в момента не трябва да стоим спокойни, а трябва да разработим своите алтернативи, тъй като България продължава да бъде единствената страна, членка на ЕС, която е зависима от един източник на газ - от един доставчик. Трябва да разработим своите интерконектори с Гърция, с Румъния", каза Мартин Димитров.

Той уточни, че цената на една услуга не включва само ресурса или газа в случая. Цената на парното е много компонентна, но какво ще бъде намалението все още не се знае, защото трябва да се изчака регулатора да вземе своето решение.

Жельо Бойчев от БСП попита защо след като имаме намерение за обявяване на цената на природния газ с 23%, цената на топлинната енергия ще бъде намалена значително по-малко.

Той припомни данни от последното тримесечие на миналата година, когато цената на природния газ намаля с 14.23 процента.

"Първоначалният доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране предвиждаше намаляване на топлинната енергия на 7.2 процента, но в крайна сметка решението е да се намали цената с 4.2 процента. Тогава и председателят на Комисията г-н Иванов каза, че е оставен буфер от 5 процента, тъй като има риск цената на природния газ в рамките на зимата да тръгне нагоре и за да не се стигне до ситуация с повишение на парното. Цената на природния газ обаче продължава да върви надолу. От януари пак има намаление на природния газ. В момента за второто тримесечие имаме предложение за намаляване на цената с 23 процента. Няма как потребителят да остане доволен от това, което вижда в момента. Цената на природния газ участва с около 70% в себестойността на топлинната енергия. Ако е 23 % намалението на природния газ, това означава, че цената на топлинната енергия трябва да падне с малко над 16 процента. Усещането от страна на потребителите, че те са ощетени остава", каза Бойчев.

Той призова за широко обществено обсъждане и препоръча софийската топлофикация да работи по-ефективно.

"За миналата година цената на природния газ спадна комулативно с 31 процента, цената на топлинната енергия спадна с 16 процента. Струва ми се, че тази ножица с предложението на регулатора от април, ще се отвори още повече", алармира Бойчев.

;

Мартин Димитров го контрира, че тези решения все още не са взети и предстои да бъдат взети от страна на регулатора. Той обеща и обществено обсъждане, на което трябва да се обсъдят и конкретните разходи на топофикациите, за да бъдат взети правилните решение. "Моето чувство е, че резервът за намаляване цената на топлоенергията е много по-голямо от това, което беше обявено предварително. Но този разговор трябва да бъде воден на базата на конкретни изчисления, които ще бъдат предложени от регулатора", каза Мартин Димитров.

Димитров разясни, че различието при различните топлофикации винаги е било така и ще бъде така, защото разходната структура е различна. "Това решение се взима от регулатора на база на отделни калкулации и решения. За всяка една топлофикация се прави тази сметка. Зависки на броя на абонатите, гъстотата, инвестициите", каза Димитров..

Той предложи при санирането на сградите да бъдат преправени инсталациите, за да не се плащат високи сметки и призова за справяне с кражбата на парно, защото "там където кражбите са по-малки - сметките са много по-ниски".

Целият разговор в студиото можете да видите във видеото
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФБР отложи изслушване по делото срещу Епъл
ФБР отложи изслушване по делото срещу "Епъл"
Варненска библиотека вече обслужва електронно читатели
Варненска библиотека вече обслужва електронно читатели