Жители на Благоевград се оплакват от увеличаване на бездомните кучета в града

Зрители сигнализираха, че по централните улици в Благоевград има твърде много бездомни кучета. Заради студеното време те се групират в глутници, а хора разказаха ,че положението вече е станало нетърпимо.

от Антония Сукалинска
09:09, 04.12.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От години Благоевград има сериозен проблем с бездомните кучета. Преди около месец там беше последният случай на нахапан от агресивно куче мъж в квартал "Запад".

Кирил Манов, гл. инспектор "Обществен ред" в Община Благоевград: Сигнали в Община Благоевград ежедневно се получават и това е нормално. Въпросът, по който ние може да вземем отношение, е поне да помолим гражданите да се запознаят със Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните. Повечето сигнали в Общината са за кучета, които са чипирани, маркирани и обезпаразитени, което ще рече, че по закон институцията община си е свършила работата.
Ние по закон сме задължени да хванем безстопанствено куче, да го откараме да го чипираме, кастрираме, обезпаразитим, да му търсим осиновител и, ако не му намерим в рамките на 15-20 дена, да го върнем на мястото, откъдето е хванато, с изключение на детски градини и училища.

Гражданите обаче споделят, че присъствието на толкова много безстопанствени кучета по улиците ги притеснява.

Жена: Страх ни е, да. В един момент, когато са 4-5 кучета, стават агресивни и нападат. Онзи ден едно малко дете пред очите ми побягна и те се втурнаха буквално след него.
Жена: Агресивни са по-голямата част и е опасно. Страшни са. Най-напред не трябва да се размножават тези кучета. После тези, които взимат да гледат кучета, трябва да си ги гледат. Общината трябва да поеме отговорност.
Момиче: По-добре да ги закарат в приют и някой да ги осинови.
Момиче: Някои се страхуват много от кучета.

Общинският приют за кучета е постоянно препълнен. Разполага с 30 места.

Балева, управител на приюта: Смятам, че проблемът може да се реши като се увеличат местата. Но смятам, че при нас проблемът е текучеството. /.../ Имаме проблем, че ни пускат много кучета от други общини. Там нямат приюти и знаят, че тук ще бъдат обработени и ни затрудняват.

25% от кучетата се осиновяват от общо около 400 кучета, които постъпват за година, добави тя.

Кирил Манов: В доклада за Бюджета 2020 съм направил предложение 80 000 лева да бъдат отделени за приюта в Благоевград. Приеме ли се бюджета и бъдат ли парите на лице, мисля, че ще се намери изпълнител, който да направи разширението на приюта.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пулмолог: Маската помага срещу мръсния въздух само ако е сертифицирана
Пулмолог: Маската помага срещу мръсния въздух само ако е сертифицирана
Велизар Шаламанов: Време е България да има дългосрочна програма за отбрана
Велизар Шаламанов: Време е България да има дългосрочна програма за отбрана