НОВИНИ

Жители на Благоевград се оплакват от увеличаване на бездомните кучета в града

Зрители сигнализираха, че по централните улици в Благоевград има твърде много бездомни кучета. Заради студеното време те се групират в глутници, а хора разказаха ,че положението вече е станало нетърпимо.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
09:09, 04.12.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

От години Благоевград има сериозен проблем с бездомните кучета. Преди около месец там беше последният случай на нахапан от агресивно куче мъж в квартал "Запад".

Кирил Манов, гл. инспектор "Обществен ред" в Община Благоевград: Сигнали в Община Благоевград ежедневно се получават и това е нормално. Въпросът, по който ние може да вземем отношение, е поне да помолим гражданите да се запознаят със Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за защита на животните. Повечето сигнали в Общината са за кучета, които са чипирани, маркирани и обезпаразитени, което ще рече, че по закон институцията община си е свършила работата.
Ние по закон сме задължени да хванем безстопанствено куче, да го откараме да го чипираме, кастрираме, обезпаразитим, да му търсим осиновител и, ако не му намерим в рамките на 15-20 дена, да го върнем на мястото, откъдето е хванато, с изключение на детски градини и училища.

Гражданите обаче споделят, че присъствието на толкова много безстопанствени кучета по улиците ги притеснява.

Жена: Страх ни е, да. В един момент, когато са 4-5 кучета, стават агресивни и нападат. Онзи ден едно малко дете пред очите ми побягна и те се втурнаха буквално след него.
Жена: Агресивни са по-голямата част и е опасно. Страшни са. Най-напред не трябва да се размножават тези кучета. После тези, които взимат да гледат кучета, трябва да си ги гледат. Общината трябва да поеме отговорност.
Момиче: По-добре да ги закарат в приют и някой да ги осинови.
Момиче: Някои се страхуват много от кучета.

Общинският приют за кучета е постоянно препълнен. Разполага с 30 места.

Балева, управител на приюта: Смятам, че проблемът може да се реши като се увеличат местата. Но смятам, че при нас проблемът е текучеството. /.../ Имаме проблем, че ни пускат много кучета от други общини. Там нямат приюти и знаят, че тук ще бъдат обработени и ни затрудняват.

25% от кучетата се осиновяват от общо около 400 кучета, които постъпват за година, добави тя.

Кирил Манов: В доклада за Бюджета 2020 съм направил предложение 80 000 лева да бъдат отделени за приюта в Благоевград. Приеме ли се бюджета и бъдат ли парите на лице, мисля, че ще се намери изпълнител, който да направи разширението на приюта.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пулмолог: Маската помага срещу мръсния въздух само ако е сертифицирана
Пулмолог: Маската помага срещу мръсния въздух само ако е сертифицирана
Велизар Шаламанов: Време е България да има дългосрочна програма за отбрана
Велизар Шаламанов: Време е България да има дългосрочна програма за отбрана