НОВИНИ

Жители на Куртово Конаре протестираха срещу кариера за мрамор

С възгласи "Мафия!" и "Не на кариерата!" жители на пловдивското село Куртово Конаре протестираха пред Народното събрание, Министерския съвет и министерствата на енергетиката и на екологията. Хората настояват да бъде спряна завинаги кариерата за мрамор край селото, която замърсява земите им. Находището е затворено от април тази година заради нарушения, но може да бъде пуснато през 2017 г. От Министерството на енергетиката коментираха пред БНТ, че няма да разрешат нов добив, ако концесионерът не се съобрази със законите. Това обаче също не устройва жителите на Куртово Конаре.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:00, 20.10.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Жителите на Куртово Конаре, които са прочути с отглеждането на чушки и ябълки, настояват да бъде защитена земеделската им продукция от замърсяванията на мраморната кариера. Според тях заради шума и запрашаването дори са избягали пчелите.

Концесионер на находището от 2012 г. е фирма "Персенк Инвест"ЕООД. От април 2016 г. добивът е спрян със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова. Според протестиращите обаче той е възобновен през последните дни.

Пред "По света и у нас" управителят на фирмата концесионер Иван Георгиев увери, че не се добива от находището. Той каза, че е изградена инсталация за оросяване, така че да не се вдига прах, но чака разрешения. Според жителите на Куртово Конаре обаче оросяването няма да реши проблема.

Вода за нас няма, самата Стара река през летните месеци е почти суха, точно когато имаме най-много нужда от вода, кариерата иска да водовзема по 8 часа на ден. Така проблемът за нас се усложни, хем ще имаме кариера да не дава Господ, хем няма да имаме и тази вода, която ползваме.

От министерството на енергетиката допускат отварянето на находището, ако концесионерът изпълни законовите изисквания до 27 декември.

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката: Концесията е спряна, извършени са три проверки на място, за да се уверим, че няма нарушение на заповедта, нарушения няма. Включително и днес беше подаден сигнал от гражданите, в момента, в който екипът отиваше на там, се оказа, че сигналът е фалшив.

Министерството на енергетиката посрещна протестиращите, но до конкретни решения така и не се стигна. Всичко зависи от това какво ще направи концесионера. Но от Куртово Конаре се заканват да продължат с протестите ако добивът не бъде спрян завинаги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 28 000 граждани са потърсили помощта на омбудсмана през изминалата година
Над 28 000 граждани са потърсили помощта на омбудсмана през изминалата година
Нова серия телефонни измами в Русенско, вече плашат жертвите с убийство
Нова серия телефонни измами в Русенско, вече плашат жертвите с убийство