НОВИНИ

Къщата на Яворовата любима Мина в град Елена е спасена и реставрирана

Родната къща на Яворовата любима Мина в град Елена е спасена от разруха и реставрирана. Заслугата е на германец с български корени, който купува имота и възнамерява да го превърне в музей. Какъв е пътят за спасението на българското културно наследство и архитектура ще ви разкажем в рубриката ни „Търси доброто”.

bnt avatar logo
от Катя Мерджанова
19:27, 20.10.2016
8418
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Домът на Яворовата любима – Мина в центъра на Елена е бил на път да рухне, докато покрай него случайно не минава пенсионираният стоматолог доктор Ернст Трифон Юде. Запленен от историята за вълнуващата любов между Яворов и Мина, той решава да купи и спаси 130-годишната постройка. След като ремонтира течащия покрив и реставрира дома, Ернст Юде го продава на бизнесмена Ангел Тихинов, който обмисля да направи втория етаж музей на Мина, а първият да е картинна галерия. Тихинов продължил с реставрацията и се опитал да внесе в интериора на къщата духа на отминалите времена. Жителите на балканското градче не скриват радостта си, че домът на Мина е оцелял и са признателни на хората, които са се погрижили за него.

Марияна
"Радваме се. разбира се, как няма да се радваме."
Николина
"Това е Мина, любовта на Пейо Яворов, то всеки го знае. Това си е музей, как няма да се радвам, то си е за еленчани."

Иван Трухчев, родом от Елена, работи в сферата на туризма и подчертава значението на къщата за града и неговите хора.

Иван Трухчев
"Всеки исторически обект, който е запазен, е добре дошло за нас. Идват хората, търсят да се срещнат по-близо с историята."

На фона на множеството рушащи се сгради, обект на културно-историческо наследство у нас, за които няма кой да се погрижи, къщата на жената, за която Яворов пише „Две хубави очи“, има щастлива съдба, но и дава надежда, че споменът за ценните ни личности, няма да рухне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
180 милиона лева за модернизиране на училища, паркове и градския транспорт
180 милиона лева за модернизиране на училища, паркове и градския транспорт
Българският представител в Детската Евровизия Лидия Ганева пя благотворително
Българският представител в Детската Евровизия Лидия Ганева пя благотворително