НОВИНИ

Жителите на Русе излязоха на протест срещу мръсния въздух

Жители на Русе излязоха днес на пореден протест за чист въздух над града. Те настояха за незабавни мерки срещу замърсяването и санкции за нарушителите. Протестиращите поискаха и оставката на директора на регионалната еко инспекция, който твърди, че няма обгазяване над града.

bnt avatar logo
от Силва Агопян
17:19, 19.09.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Протестиращите твърдят, че през последната седмица почти ежедневно усещат познатата миризма на изгоряла пластмаса. Велина Георгиева казва, че въпреки получените предложения за работа в други градове иска да остане в Русе, но се притеснява за здравето на децата си.

Велина Георгиева: Не сме приели това, защото желаем да останем тук, да възпитаваме детето си в този град и да бъдем здрави хора тук, на първо място. Така че моето присъствие тук е не само заради детето ми, а заради мен, приятелите ми, заради семейството, заради всички русенци.
;

Фирмата за автомобилни части „Монтюпе", която се смята за основен замърсител на града преди месец пое ангажимент да постави пречиствателни съоръжения в цеховете си до 2019 година. Според протестиращите обаче, тази мярка не е достатъчна и поискаха оставката на директора на регионалната еко инспекция Любомир Атанасов.

Любомир Атанасов, директор на еко инспекцията в Русе: Няма проблем. Оставката ми - то дето се казва - и сега е на министъра на бюрото.

Три са автоматичните станции, които следят качеството на въздуха в Русе. В еко инспекцията са постъпили 30 жалби на граждани за неприятни миризми през последния месец, но според еко инспекторите, в повечето от случаите те са заради запалени контейнери, гуми и кабели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаната група на Тракия се занимавала с наркотици, контрабанда и убийства
Задържаната група на "Тракия" се занимавала с наркотици, контрабанда и убийства
ДРУГИТЕ новини: Банкси изненади
ДРУГИТЕ новини: Банкси изненади