НОВИНИ

Животновъди от Пиринския край се оплакват от забавени субсидии

Животновъди от Асоциацията „ Малешевска дългокосместа коза” се оплакаха, че се бавят субсидиите, които получават. По думите им така не могат да осигурят на време и на по-нормални цени фураж за животните си. В Асоциацията има около 60 стада с над 4500 кози.

bnt avatar logo
от Николай Янев
19:44, 13.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Богдан Христов от село Крупник е заместник-председател на Асоциацията.Той е и един от инициаторите за опазването нарядкатапорода „Малешевска дългокосместа коза”,която се среща само в Пиринския край.

Богдан Христов,зам.-председател на Асоциация ”Малешевска дългокосместа коза”: Ние субсидиите трябва да ги получаваме юли –август някъде, когато се жъне,когато отиваме на нивата да взимаме фуражите и сеното. По са евтини. Сега вече една бала сено летния сезон е 1.50 ,сега е 5 лева.Това трябва да се помисли на ниво Министерство на земеделието.

Друг проблем е липсата на пазар за яретата. Досега ги изкупуват предимно търговци прекупвачи ,които предлагат от 3.50 до 4.50-5 лева за кг живо тегло. Стопаните се надяват да бъде намерен външен пазари да получават по-добра цена за животните си.

Богдан Христов-зам.-председател на Асоциация”Малешевска дългокосместа коза”:Сега имаме една надежда с пазара с Турция.Ако се отвори ,ако тръгне, както трябва ,значи животновъдите ще са добре.

Броят на животновъдите в Асоциацията расте. През миналата година са създадени стада и в общините Гоце Делчев и Сандански.

Богдан Христов: Почти всички са млади. Повече са около 30-35-45 годишна възраст,аз съм така най-възрастен и двама-трима така.Всичко е младо.

Млякото, което добиват от стадата си,стопаните предават в мандри в региона. Надяват се в скоро време да имат собствена мандри да произвеждат сами сирене, кашкавал и кисело мляко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
21 машини за добиване на криптовалута са откраднати в Благоевград
21 машини за добиване на криптовалута са откраднати в Благоевград
Минералната баня в Банкя ще бъде ремонтирана и превърната в съвременен център
Минералната баня в Банкя ще бъде ремонтирана и превърната в съвременен център