НОВИНИ

Зорница Русинова: Обмисля се облекчаване на процедурата за осиновяване

Нови правила за осиновяване готви социалното министерство. В студиото на "Денят започва" министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обяви, че се обмисля облекчаване на процедурата. За целта регионалните съвети по осиновяване ще бъдат обединени в национален съвет. Русинова обяви още, че модела на субсидираната заетост ще отпадне.

Татяна Кръстева
от Татяна Кръстева
09:03, 10.06.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Социалният министър подчерта, че при новата процедура при осиновяването водещ е интереса на децата. Много по-важно е да се огледат всички гледни точки, а не само родителския капацитет, каза министър Русинова.
Това, което планира министерството е от 28 регионални съвета за осиновяване да се направи един национален. Така, че да има много по-ясно и по-ангажирано участие на всички заинтересовани институции, не само министерството на труда и социалната политика, но и министерство на правосъдието, министерство на образованието и министерство на здравеопазването. Русинова каза, че ще разчита и на гражданското общество и на неправителствения сектор, особено при оценка на родителския капацитет и подготовката на родителите преди осиновяването.

Как ще се облекчи процедурата при осиновяването?
"Когато се подава молба за осиновяване на дете от територията на страната няма да има нужда да се подават 28 молби към съществуващите до момента регионални съвети, а ще е бъде само една към Националния съвет. Този съвет ще заседава поне три пъти в месеца, т. е. ще има ускорена процедура. Работи се и по пакет документи, които ще могат да се подават по електронен път. Най-важното е, че ще има доста по-ясни правила и доста по-голяма прозрачност при вземането на решенията", поясни Русинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Летището в Брюксел спря частично работа заради проблеми с електрозахранването
Летището в Брюксел спря частично работа заради проблеми с електрозахранването
Евро 2016 на голям екран във Варна
Евро 2016 на голям екран във Варна