Звуците на Антарктида

Звуците, които могат да събудят въображението, да пренесат на хиляди километри отдалеченост и дори да лекуват. С тази мисия Татяна Асенова тръгва към Антарктида, за да запише повече от 100 часа автентична шумова картина от Ледения континент. Проектът ѝ "Акустичната среда на остров Ливингстън" вече търси практическо приложение.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:46, 19.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Акустичната картина на Южния океан, тюлените, пингвините, топящият се ледник, но най-вече тишината. Тя е тази, която провокира IT-специалиста Татяна Асенова като участник в 25-тата българска полярна експедиция. Тя е тази уникална среда, която Таня като истински ловец на звуци документира.

Татяна Асенова: Чиста вибрация от Земята. Защото самата земя се движи. Тя издава свои звуци и там аз имах възможност да я чуя и благодарение на това, че можех да я запиша и според мен и повече хора да я чуят.

Повечето звуци и тишината на Антарктида са нискочистотни. Записите се използват за изработване на сравнителен геофизичен модел на звуковите вълни между шумовата среда на Белия континент и урбанизирания град. За Таня обаче, особено ценно е изследването за влиянието на уникалните вибрации върху човешкия организъм. Те ще се използват с терапевтична цел.

Татяна Асенова: В клиника ще се изследват как влияят звуците върху мозъка и върху клетките също така, защото всяка клетка има своя чистота и вибрация. И звукът също има такъв тип вибрация и аз искам да видя тези звуци как влияят върху клетките.

Звуковата картина вече е интерпретирана и като разказ за незрящи хора.

Татяна Асенова: Всеки човек си внася своя картина, чувайки тези звуци и за мен това е богатството, че можеш хем да усетиш атмосферата, която е там и в същото време - да си създадеш свой образ и асоциация.

Може би точно затова Таня твърди, че шумът, или по-скоро тишината на Антарктида те кара да чуеш дори себе си. А нейната цел е повече хора да съпреживеят усещането за Антарктида.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Белгия в новата рубрика на БНТ Европа на скорост култура
Белгия в новата рубрика на БНТ "Европа на скорост култура"
 „Писател назаем“ дойде и в Русе
„Писател назаем“ дойде и в Русе