НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Коали изненадаха учените с начин за пиене на вода

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Всеки ден ще ви представяме по няколко новини, "свободни" от COVID-19. Отделете няколко минути и за тях.

секунди без covid коали изненадаха учените начин пиене вода
bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 09.05.2020
Чете се за: 01:12 мин.
Още

98% от времето на коалите минава високо в клоните на дърветата. До момента се смяташе, че сладките животинчета пият вода рядко, като си я набавят от листата, с които се хранят и дъждовната вода по тях.

Ново изследване обаче показва, че бозайниците редовно пият вода, като облизват повърхността на мокрите дънери и клони след и по време на дъжд, пишат от Science Alert.

Този тип поведение показва, че коалите могат да са застрашени, ако има продължителна суша, защото това ги лишава от възможността да пият необходимата за тях вода, смятат учените.

*****

Милиардерът Илън Мъск шокира света с името, което избра за новородения си наследник. Бебето ще се казва... X Æ A-12. Момченцето е шесто дете за основателя на „Тесла“ и първо за новата му половинка - канадската певица Граймс.

*****

Френската филмова легенда и секс символ от 50-те години Брижит Бардо ще бъде съдена за расистки изказвания, съобщи в. Паразиен, цитиран от БГНЕС. Срещу 85-годишната звезда е подадена жалба заради оценките й за жителите на остров Реюнион, които през 2019 г. тя нарекла "туземци, съхранили гените на диваците и придържащи се към варварски традиции". Бардо била възмутена от жестокото отношение на местните жители към кучетата. "Срам ме е за този остров, за диващина, която все още цари там", посочила Бардо.

*****

Само след 50 години до 3,5 милиарда души от населението на планетата може да се окажат в зони с негодни за живот климатични условия. Това е основният извод от изследване, публикувано в списанието на Националната академия на науките в САЩ, пише "Дойче веле".

Бързото глобално затопляне заплашва да нанесе сериозни вреди върху човешката среда, която на практика не се е променяла през последните 6 000 години, твърдят учените. За основа са ползвани прогнозите на експерти по климатичните промени, според които концентрацията на парникови газове ще се увеличава.

Освен това, общата територия на планетата, на която средногодишната температура ще бъде над 29 градуса, до 2070 г. ще се увеличи от 0,8 % на 19 % от сушата на Земята. Проблемът е, че температурата ще се повиши не само в необитаемите зони, но и в гъстонаселени райони.

Така необитаеми могат да останат цели зони в Южна Америка, Индия, Африка, Северна Австралия и Югоизточна Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на Европа
Отбелязваме Деня на Европа
Слънчево и по-топло днес
Слънчево и по-топло днес