НОВИНИ

#60 секунди без COVID-19: Лъвът Любо от зоопарка в Разград вече е на диета

В момент, в който отвсякъде ни залива информация за коронавируса, решихме да ви покажем, че по света се случва и друго. Ето няколко новини, "свободни" от COVID-19.

секунди без covid
bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 21.05.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Любопитно

Лъвът Любо и неговата партньорка Ева от зоопарка в Разград ще бъдат подложени на диета и тренировки. Това стана ясно по време на посещението на представители на неправителствената организация „Четири лапи“ в зоокъта.

Според експертите от фондацията, промяната в хранителния режим за лъва Любо се налага, защото той вече е с наднормено тегло.

По препоръка на специалистите е започнала и промяна в двигателния режим на семейството. В клетката им са са поставени кашони, които имат ролята на играчки, с които двете животни се забавляват и пренасят от едно място на друго.

След като отслабне Любо ще бъде подложен на обстоен медицински преглед от немски ветеринарен лекар. Специалистът трябва да установи какво е състоянието на дясната му предна лапа и да започне лечението й, уточняват от община Разград.

***

Ново проучване установи, че пчелите се затрудняват да се размножават в жегата. Смята се, че повишаващите се температури частично стерилизират насекомите. Този неочакван страничен ефект от глобалното затопляне е лоша новина и за нас хората, тъй като пчелите опрашват една трета от храната, която ядем.

Изследването е направено от екипи от университета на Британска Колумбия и Държавния университет в Северна Каролина. Пчелите са съществена част от нашата екосистема и защитата на тяхната плодовитост е жизненоважна за хранителните доставки, на които разчитаме.

Как можем да помогнем?

Можем да работим за гарантиране на устойчива екологична среда през целия си живот, за да помогнем да се сведат до минимум нашите въглеродни следи.

Пчелите, които наистина се нуждаят от нашата помощ, са дивите пчели, които нямат пчелари да се грижат за тях и често страдат от загуба на местообитания, което им оставя твърде малко места за хранене или изграждане на гнезда.

На пчелите всъщност ще им хареса, ако оставите в двора си бъркотия.

Много от тях гнездят в стари пръчици, цепнатини или малки дупки в мръсотията, а цъфтящите плевели са чудесна храна. Опитайте също да засадите цветя, подходящи за опрашване, като използвате микс от растителни видове, които са местни за вашия район. Най-добри са сортове, които цъфтят по различно време, така че те осигуряват храна през целия сезон.

***

Мениджърите на Ариана Гранде и Джъстин Бийбър "купили" успеха на новата им песен Stuck with U и тя не е стигнала честно до челните места на класациите.

Това обвинение хвърли рапърът Сикснайн (6ix9ine). По думите му класацията на Билборд е нагласена, а Арина Гранде и Джъстин Бийбър сами са платили за половината продажби на хита им, който зае първото място.

В същата класация парчето на Сикснайн GOOBA е на трето място.

Ариана Гранде написа много дълъг пост в Туитър, в който заяви, че правилата на Билборд не позволяват да се броят покупки на повече от 4 копия с една кредитна карта, за да се избегне манипулация. Тя припомни, че в класацията по-голяма тежест има купуването на сингли, отколкото стриймването на парчето в интернет.

"Моите фенове купиха тази песен. Феновете на Джъстин купиха тази песен.", написа певицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италианка спечели на благотворителна лотария творба на Пикасо за за 1 милион евро
Италианка спечели на благотворителна лотария творба на Пикасо за за 1 милион евро
Разходите на училищата скачат заради COVID-19
Разходите на училищата скачат заради COVID-19