НОВИНИ

Какви са традициите на Сирни заговезни в русенското село Сандрово

bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 01.03.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Днес са Сирни заговезни, а от утре започва Великият пост. В русенското село Сандрово - Заговезни се наричат още уралии-браталии. Палят се огньове, хората слагат маски и прескачат горящите клади за здраве. В християнската традиция на Заговезни се иска и се дава прошка.

Магдалена Димитрова ревностно пази в дома си традициите. Затова в подготовката за празника се придържа към всичко, което е научила от баба си и майка си. Споделя, че задължително си взима прошка.

Магдалена Димитрова: От малка го знам този ритуал... дори всяка година-това е закон при нас...Нищо не пропускам-ходим после на кръстник, на маски, на огньовете.

Трапезата на Сирни заговезни е богата и на нея задължително присъстват яйца, сирене, мляко, баница, сушени плодове.

Вярка Тодорова: Яйцето се връзва там и след това гледаме жълтъка - ако е цял, ще бъде плодородна годината.

За Сирни заговезни 76-годишната Вярка Тодорова е облякла носията, която е наследила от свекърва си. Казва, че е съхранила още една добруджанска, на повече от 100 години и дори наскоро е пришила синците на кърлянката. Спомня си как е изглеждал празникът в детството й.

Вярка Тодорова: Идват маски, това беше характерно... Пребличаха се като всякакви... слагаха чорапи, начервени, очите избодени, да може да виждат... Интересни бяха много.

Както в цялата страна и в Сандрово най-характерен обичай по Заговезни е хамкането.

Искра Тодорова, фолклорист: Това е една от забавните части на празника-участват най-вече децата, които слагат ръцете си зад гърба и трябва да се опитат да хапнат от халвата или яйцето, закачени с конец на тавана.

Магдалена и майка й с техни приятели от читалището в Сандрово се подготвят за големите огньове, които ще се издигнат в края на селото след залез слънце.

Казват и вярват, че огънят ще пречисти душите им и ще даде път на новото начало.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна стартира традиционната регата "Трети март"
Във Варна стартира традиционната регата "Трети март"
Сбогуваме се с началника на отбраната ген. Андрей Боцев
Сбогуваме се с началника на отбраната ген. Андрей Боцев