Министър Сачева: Няма заплаха за бюджета на НОИ от болничните за коронавирус

от БНТ
09:59, 01.03.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Създадената организация за издаване на болнични у нас във връзка с разпространението на коронавируса е добра и няма заплаха за бюджета на Националния осигурителен институт. Това заяви в "Денят започва с Героги Любенов" социалният министър Деница Сачева.

Единственото разумно решение е личните лекари и здравните инспекции да казват кой да бъде поставен под карантина, заяви Сачева.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Има много ясни инструкции, става въпрос за граждани, които се прибират от Континентален Китай или от Италия, за тях много ясно се провеждат съответните анкети и те се насочват към личните лекари, за да могат да вземат решение за карантина или не. Така че, със сигурност не очакваме да имаме хиляди хора в болничен. Системата е подготвена и няма заплаха за бюджета на общественото осигуряване.

Все още вървят преговорите за подписване на национално решение, обясни Сачева по въпроса дали работадателите са склонни да поемат първите три дни от болничния на служителите. Трябва да има обща солидарност, смята министърът.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Непрекъснатото прехвърляне на нови и нови плащания към държавата рано или късно ще отвори темата дали сме говоти да имаме по-високи данъци, за да може държавата да поеме тези плащания. Ресурсите са ограничени и трябва да ги разпределяме възможно най-ефективно там, където ще донесат резултат.

Ще предприемем една инициатива да представяме редовни анализи пред обществеността за болничните, както и анализи за заболяваемостта по региони, допълни Сачева.

Тя коментира и проблема на майките на деца с увреждания, който все още няма категорично решение. От една страна имаме действащ Закон за личната помощ, от друга страна имаме забавен Закон за социални услуги и това създава много проблеми, обясни министърът. По думите й, в момента режимът за личен асистент се използва по няколко различни варианта - през Закона за личната помощ, през патронажната грижа и през Националната програма.

И още - ще има ли увеличение на пенсиите у нас и ще се решат ли проблемите с т.нар. втора пенсия - вижте целия разговор с Деница Сачева във видеото!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на толсистемата
Над 3 200 маршрутни карти са закупени в първите часове от старта на толсистемата
Джо Байдън с ключова победа на първичните избори в Южна Каролина
Джо Байдън с ключова победа на първичните избори в Южна Каролина