НОВИНИ

Личните лекари ще издават болнични на лицата под карантина

Това важи за български граждани, пристигащи от държави с високо разпространение на коронавируса - Континентален Китай и Италия

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:14, 27.02.2020
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Личните лекари ще могат да издават болничен лист за карантина на български граждани, пристигащи от държави с високо разпространение на новия коронавирус - Континентален Китай и Италия. Това стана ясно след среща в здравното министерство.

В същото време се появи нов проблем - ще издържи ли бюджетът на НОИ? Според премиера Бойко Борисов има реална опасност социалната система да рухне при такъв сценарий. Въпреки това Борисов препоръча да се запази досегашния ред за издаване на болничен.

Институциите бяха в търсене на баланс между това как да се предотврати епидемия и в същото време да не фалира осигурителната система. В крайна сметка, министерството на здравеопазването взе решение болнични за карантина да има.

Всички граждани, на които регионалните здравни инспекции са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист от общопрактикуващия си лекар. Това се отнася за пристигащи от Континентален Китай и Италия, и попълнили анкетна карта при влизане в страната. За целта джипитата трябва да получат информация от регионалните здравни инспекции за лицата, подлежащи на карантина.

Спорът вече не е за права, а за пари.

В продължение на два дни министерство на здравеопазването се опита да стигне до единодушно решение със заинтересованите страни - отпуск или болничен след посещение на рискова държава. И докато първоначално настояваше за отпуск, часове след препоръката на премиера към здравния министър, беше обявено, че ще бъде болничен. Това обаче си има цена, обяви премиерът.

Бойко Борисов - министър-председател: Ако нараснат на 50-100-200 000, които да си седят вкъщи и да им се поемат болничните листове от държавата, аз това ще препоръчам, НОИ ще се изпразни.

Борисов призова за добре обмислени решения.

Бойко Борисов - министър-председател: И след нас управляващите ще имат нужда от средства, само това да кажа.

С малко под половин милиард лева разполага НОИ за перото временна нетрудоспособност, където попада и карантината.

От Осигурителния институт коментираха за "По света и у нас", че в случай на необходимост имат готовност за адекватна реакция за пълно обезпечаване правата на осигурените лица.

Отказаха обаче коментар какво би станало при описания от премиера сценарий.

Според председателя на социалната комисия Хасан Адемов трябва да се намери баланс между медицинските и финансовите съображения.

Хасан Адемов - председател на парламентарната комисия по социална политика: Въпросът, който в момента е най-важният и който се поставя - какъв да бъде кръгът на карантинираните лица и кой трябва да каже какъв трябва да бъде този кръг.

Предложението на Адемов е под карантина да се поставят хора с тежки заболявания, посетили рисковите райони. Всички останали да се обърнат към здравната система, ако имат симптоми.

Хасан Адемов - председател на Парламентарната комисия по социална политика: Това решение трябва да го вземе този кризисен щаб, защото законодателството е ясно - когато има карантина се полага болничен лист.

Деница Сачева - министър на труда и социалната политика: Много съжалявам, че разговорът отново отива за пари, когато трябва да говорим за здравна профилактика.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обявиха за БНТ, че все още очакват писмени указания от министерството в кои случаи да издават болничния за поставяне под карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуираните с правителствения самолет деца от Каварна нямат симптоми на КОВИД-19
Евакуираните с правителствения самолет деца от Каварна нямат симптоми на КОВИД-19
На ГКПП "Калотина" има стая за изолация заради коронавируса
На ГКПП "Калотина" има стая за изолация заради коронавируса