НОВИНИ

Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия

Те ще попълват анкетни карти, за да се организира 14-дневна домашна карантина

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:46, 27.02.2020 (обновена)
5907
Чете се за: 01:02 мин.
Общество

Здравните власти с нови мерки срещу коронавируса на Летище София. Пристигащите от Италия със самолет ще попълват анкетни карти за здравословното си състояние още по време на полета. Целта е да не губят време като кацнат в София. На Терминал 1 беше разкрит специален салон за граничен контрол на пристигащите от Италия.

През специалния салон на стария терминал на столичната аерогара ще минават пристигащите от Италия само, когато на летището кацат няколко самолета едновременно.

Комисар Румен Бакърджиев - зам.-директор на РД "Гранична полиция", аерогари: Наш ангажимент е да информираме наземното обслужване на Летище София на коя врата да докарат пътниците от Италия.

Доц. Ангел Кунчев - главен държаен здравен инспектор: На нас ни трябва информция, която след това в същия ден да продадем до РЗИ, за да се организира по-възможно най-ефеткивния начин тази карантина, която те изпълняват доброволно.

Карти ще се подават и онлайн от утре.

Пристигащите от Италия ще трябва да докажат, че са ги попълнили, чрез кюар код. На автогарите, където пристигат международни автобуси специални мерки няма.

Въпреки това на международната автогара в София са разлепени брошури с мекри срещу грип. Някои превозвачи превантивно не качват пътници от и за Италия.

Международните шофьори попълват въпросник за здравословното си състояние.

Весела Смилец - Мениджър "Маркетинг и комуникации" в автобусна компания: Те трябва да попълнят и иформация за забелязани на борда пътници с някаква симптоматика.

Други превозвачи пътуват за Италия. Шофьорите са с маски и ръкавици.

Пътниците не са притеснени.

Един от българите, работещи в Милано разказва,че в града паника заради коронвируса няма.

Живко Георгиев: Има някои ограничения, наложени в това баровете да работят до 18 ч, не повече, с цел да се избягва разпространение на вируса. Не се намират нито маски, нито дезинфекционни гелове, защото всичко е изкупено.

Според Живко училищата и детските градини в Милано са затворени за една седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без повече отстъпки към превозвачи за толсистемата
Без повече отстъпки към превозвачи за толсистемата
Още страни в Европа са засегнати от коронавируса
Още страни в Европа са засегнати от коронавируса