НОВИНИ

На ГКПП "Калотина" има стая за изолация заради коронавируса

При температура над 37 градуса, гражданите се отвеждат там, докато не дойде линейка и не ги закара до ВМА

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:33, 27.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Екипи на Регионалната здравна инспекция на ГКПП "Калотина". Те измерват температурата на всички, които влизат в страната ни от Италия. При над 37 градуса, гражданите се отвеждат в стаята за изолация докато не дойде линейка и не ги откара до ВМА. Служителите на Гранична полиция са задължени да носят маски, които да сменят на два часа, а работещите на гишетата имат и латексови ръкавици.

Организациятае от 25 февруари. Освен че се мери темепературата, на пътниците се раздава и брошура с инструкции за безопасност.

Стела Иванова, инспектор РЗИ, София-област: Даже им даваме наставления следващите 14 дни, че подлежат по тяхна лична самодисциплина на домашна изолация. Който има температура, има стая за изолация, престоява там докато дойде линейка, на 112 звъним.

Снощи в стаята за изолация след установяване на температура над 38 градуса е изолиран бълграски гражданин, шофьор на тежкотоварен автомобил, който се е прибирал от Милано.
След това пацентът е транспортиран до ВМА за още изследвания, разказаха служителите на Граничната полиция.

Божидар Станчев е шофьор на автобус и за първи път излиза от България след разпространението на вируса и в Европа, избрал е да не сваля маската.

Божидар Станчев, шофьор на автобус: Такава ни е работата и сме длъжни да се съобразяваме с условията. Това, което се изисква се спазва, както забеляваме и митническите власти и Гранична полиция.

Други шофьори имаха маски, но не ги бяха сложили.

Друга мярка за превенция е, че пътниците, които идват от Италия и нямат личен лекар в България, са длъжни да попълнят формуляр с личните си данни, за да бъдат уведомени съответните задравни инспекции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Личните лекари ще издават болнични на лицата под карантина
Личните лекари ще издават болнични на лицата под карантина
Парите от "Фалкон"-а отиват за стадиони и училищни салони
Парите от "Фалкон"-а отиват за стадиони и училищни салони