НОВИНИ

„МеГра“, еп. 4: Как се отразяват събития от горещи точки – разказват репортерите на БНТ Александър Марков и Надежда Василева

bdquoмеграldquo отразяват събития горещи точки ndash разказват репортерите бнт александър марков надежда василева
bnt avatar logo
от БНТ
15:47, 09.07.2020
7507
Чете се за: 01:40 мин.
Култура

Надежда Василева и Александър Марков споделят как се запазва баланс и обективност, когато се отразяват новини от критични точки в по света и у нас.

Вече 60 години „По света и у нас“ разказва за всичко важно в живота ни, а Българската национална телевизия е символ за проверени факти и качествена журналистика. Емблематични лица от екрана застават зад микрофона на подкаста за медийна грамотност на БНТ „МеГра“, за да споделят, как да отсяваме фактите, как да не станем жертва на дезинформация, как да плуваме уверено в морето, в което всеки е медия?

В четвърти епизод на подкаста гостуват дългогодишните репортери на БНТ Надежда Василева и Александър Марков.

Надежда Василева е отразявала многократно израело-палестинските отношения от място, дори когато е имало сблъсъци.

„Трябва да се познават отношенията между двете страни, кой какво иска и къде са подводните камъни, на които можеш да се подхлъзнеш и да не заемеш някоя страна. Непременно се търси мнението и на двете страни. Показваш емоцията, атмосферата, но балансът, който се придобива с опита, помага за бързата и адекватна реакция.“, споделя журналистката на БНТ.

Тя разказва и за отразяването на изборите във Франция, придружени с размирици, както и за начините, по които репортерът да овладее емоциите около себе особено, когато е в жив ефир.

Александър Марков е отразявал събития в Северна Македония, а в подкаста споделя, как се отразяват спорни международни отношения, като тези по темата „Гоце Делчев“, която разделя Скопие и София.

„Трябва да разчиташ на съвестта си и на рефлекс, че трябва да спазваш журналистическите принципи.“, смята журналистът на БНТ.

Той е отразявал и протестите в София през 2014 г., а в интервюто си споделя, как се реагира на чувствителни факти, които не могат да бъдат преценени дори от експерти, като - как обективно да се съобщи в национален ефир броя на протестиращите по време на протестите ?

Двамата репортери смятат, че е много трудно хората могат да разберат, какво да четат и на какво да вярват. Затова дават професионални съвети, към които и те самите се придържат, за да се ориентираме в морето от информация, което онлайн средата предоставя.

В следващите епизоди на „МеГра” очаквайте Мария Чернева, Иво Никодимов; Цветелина Йорданова и Джанан Дурал, както и водещите Георги Любенов, Спас Кьосев, Даниел Михайлов, Христина Христова и Надя Обретенова. Гости на последния епизод на „МеГра” ще бъдат главният продуцент на новините Даниел Чипев и Мариела Драголова, директор на Дирекция „Информация”.

Поредицата „МеГра“ излиза всеки четвъртък и ще бъде достъпна за слушане в Spotify, Soundcloud, Аpple Podcasts, Google Podcasts, както и на обновения новинарски сайт bntnews.bg

Втори епизод с участието на Добрина Чешмеджиева и Татяна Тасева може да слушате ТУК!

Трети епизод с участието на Аделина Радева можете да слушате ТУК!

Последвайте официалните подкаст канали на БНТ

Spotify: https://rb.gy/tmr363

Soundcloud: https://rb.gy/o9ctfp

Аpple Podcasts: https://rb.gy/3j6pje

Google Podcasts: https://rb.gy/btewm0

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Динамо (Киев) спечели за 12-и път Купата на Украйна
Динамо (Киев) спечели за 12-и път Купата на Украйна
Галин Иванов се сбогува с феновете на Славия
Галин Иванов се сбогува с феновете на Славия