НОВИНИ

(Не)възможното правителство - между фрагментацията и следизборните сметки

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:14, 28.10.2024
Чете се за: 10:20 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

В изборната вечер именно Бойко Борисов пое отговорността на победителя, който трябва да състави правителство. Но днес, в първия ден след изборите формулата на управлението е още неясна. Всички партии дават заявка за това как ще се позиционират спрямо едно бъдещо управление. Първата политическа сила ГЕРБ-СДС биха разговаряли с всички за правителство без "Възраждане".

Това ще става на база на тяхната програма и приоритети. ПП-ДБ отново поставиха антикорупционните закони като съществена предпоставка за започване на разговори за бъдещ кабинет. "Алиансът за права и свободи" ще говори за стабилно правителство с всички, които изключват модела Пеевски, а "ДПС-Ново начало" се определиха като "необратим факт".

В първия ден след изборите формулата на управлението е още неясна, но всички партии дават заявка в какво биха участвали. Първата политическа сила ГЕРБ-СДС биха разговаряли с всички за правителство, без "Възраждане". Това ще става на база на тяхната програма и приоритети.

ПП-ДБ отново поставиха антикорупционните закони като съществена предпоставка за започване на разговори за бъдещ кабинет. "Алианс за права и свободи" ще говори за стабилно правителство с всички, които изключват модела Пеевски, а ДПС-ново начало се определиха като "необратим факт".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди още снощи заявения по време на кампанията ангажимент да направят правителство.

Бойко Борисов-председател на ГЕРБ: "При такава категорична победа ние можем да приемем да правим, правили сме го, много компромиси, но в никакъв случай няма да подменим вота на хората. Нашата програма, която я разяснихме, за която гласуваха хората, за която обяснихме и как ще я изпълняваме, ще бъде основоположна, за всички, които искат да има правителство. Няма да се водим по заклинания и още от днес някои почнаха да поставят условия. Във вашите студиа ги гледам с треперещи гласове, как партия с категорични победители трябва да съобразява с тези, които са два пъти по-малко. Просто не е нито красиво, нито честно".

Борисов изключи единствено "Възраждане" като партньор за преговори за кабинет.

Бойко Борисов-председател на ГЕРБ: "Ще управлявам с всеки, който подкрепя нашата програма.

Какви са компромисите, които казвате, че сте склонен да направите и кои са потенциалните ви партньори?

"Всички са потенциални тази вечер партньори, без колегите от "Възраждане", които ги поздравявам за добрия резултат, но просто чисто идеологически на базата на нашите семейства в Европа това не мога да го допусна".

Лидерите на ПП-ДБ обявиха, че вотът вчера им е дал повече сила в борбата за по-високи доходи, по-добро здравеопазване и по-добро образование.

Асен Василев - съпредседател на ПП: "Това ще бъде голям приоритет заедно с корупционните закони, които както знаете са предпоставка за започване на каквито и да било разговори".

Атанас Атанасов - председател на ДСБ: "Всичко е много просто, ние имаме план, който вие знаете и ще работим по него".

Не отговориха обаче на въпроса кой е равноотдалеченият премиер, за когото също изрично настояват.

Николай Денков - ПП: "Първо трябва да попитате ГЕРБ, какво ще правят те като победители на тези избори. Те носят отговорността отново да съставят правителство. Те до сега никога не са казвали, че са готови да тръгнат по този план".

Даниел Лорер подчерта пред БНТ, че ПП-ДБ ще бъде непреодолим фактор за съставянето на кабинет.

Даниел Лорер, ПП-ДБ: "Вероятният победител на тези избори ще бъдат ГЕРБ и те като първа политическа сила, трябва да предложат управленска формула. По време на кампанията ние дадохме сигнали какви варианти биха били приемливи за ПП, от тяхна страна чухме предимно нападки и подигравки, но сега след предизборната кампания е време да се замислят сериозно и ние ще чакаме с нетърпение техните решения и предложения по този въпрос".

"Възраждане", които Борисов категорично изключва от бъдещи разговори, коментираха преди да станат ясни първите резултати. Не дадоха ясен отговор дали и с кого биха преговаряли за редовно правителство.

Костадин Костадинов - лидер на Възраждане: "Ние сме обикновени български мъже и жени, които искаме едно много просто нещо - да оставим на децата си България, поне толкова голяма, колкото са я оставили нашите родители. Каквото ще да става, защото пак ви казвам - трябва да правим това, което трябва, а пък да става каквото ще. М..... му на всичко - ако не се е получило сега, ще се получи следващия път. Продължаваме, борим се, бием се и до край. Това е".

От "ДПС Ново начало" нямат коментар за евентуална формула на властта към момента. В писмена позиция от снощи обаче акцентират, че след много месеци работа, предизвикателства и изпитания "Новото начало" вече е необратим факт" И оттук нататък са ново начало за всички, които очакват да се случи при тях.

"След месеци на много работа, много срещи и предизвикателства, препятствия и изпитания, заедно, като едно голямо семейство ние го направихме - новото начало е необратим факт! И това е окончателно. Оттук, насетне има само напред и нагоре! "Ново начало за България" и за всички онези хора, общини и населени места, които го поискаха или очакват да се случи при тях"

От БСП-Обединена левица ще решат на коалиционен съвет за евентуална подкрепа на кабинет.

Наталия Киселова -"БСП-Обединена левица": "Тъй като има изрично решение на Конгреса на БСП да няма коалиция с ГЕРБ, поради тази причина към момента ми е трудно да отговоря специално за ГЕРБ. Иначе по отношение на ПП-ДБ имаше случай, в който БСП влезе в споразумение и подкрепи правителство".

От "Алианс за права и свободи" в писмена позиция, подписана от Джевдет Чакъров, председетел на ДПС призоваваха за конструктивен диалог между политическите партии в 51-вото НС.З а съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски", освободени институции от зависимости, за да се живее в свободна и демократична България.

"В 51-ия парламент коалиция "Алианс за права и свободи"призовава за конструктивен диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски", освободени институции от зависимости за да живеем в свободна и демократична България".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви във фейсбук, че осъзнава отговорността дадена му от избирателите и ще направи всичко, което зависи от него, за да има положителен резултат.

"Ще направи всичко възможно да оправдая вашето доверие и да направя всичко, което зависи от мен, за да има положителен резултат".

Станислав Балабанов, ИТН:

С кого бихте преговаряли и с кого не?
"Колко пъти да ви кажем, че не бихме работили с формацията около Делян Пеевски. Мисля, че ви е казвано достатъчно ясно, много пъти".

Математиката за парламента обаче може да бъде различна предупреди снощи лидерът на ГЕРБ като уточни, че съставянето на правителство е различно при 7 или 9 партии в народното събрание.

Бойко Борисов-председател на ГЕРБ: "Парламентът е математика, огромно значение има броят на партиите. Макар че винаги съм смятал, че трябва да се вдигне долната граница и на политиците и на политическите партии, защото това, което е в момента, ако влязат всички тези партии, от сега знам, че няма да имаме правителство".

При направените заявки досега формулата за съставяне на правителство изглежда доста сложна и изискваща много компромиси.

Автори: Ирина Цонева и Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битката между двете крила на ДПС завърши с победа за Пеевски
Битката между двете крила на ДПС завърши с победа за Пеевски
ЦИК не е налагала санкции за масовите смени в секционните комисии
ЦИК не е налагала санкции за масовите смени в секционните комисии