НОВИНИ

„Топлофикация София“ дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.

bdquoтоплофикация софияldquo дължи бех близо 700 млн
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
09:56, 02.09.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Задълженията на "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

След като беше заплашена със запор на сметките си, "Топлофикация София" преведе вчера и онзи ден няколко милиона лева на "Булгаргаз" и погаси част от дълга си към газовата ни компания, който отново беше достигнал 100 милиона лева. И ако към "Булгаргаз" има някакви плащания, то от март не е плащала нищо на Българския енергиен холдинг, заяви Николов.

През годините Българския енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към "Булгаргаз", но в момента подобна възможност не се предвижда.

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема, посочи Николов.

"Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите".

Според Николов отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията.

"Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на „Топлофикация София“, така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма".

Директорът на БЕХ смята, че "топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините".

"Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема", каза Валентин Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов започна с победа участието си на турнира на Надал
Димитър Кузманов започна с победа участието си на турнира на Надал
Възможно е още утре БСП да върне мандата, част от партиите искат забавяне
Възможно е още утре БСП да върне мандата, част от партиите искат забавяне