НОВИНИ

„В кадър“ се завръща с филма „Помни ме“ - свидетелски разказ за зверствата в комунистическите лагери

bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 12.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Тази неделя (13 февруари) в 19.30 ч. новият сезон на предаването „В кадър“ започва с премиерния филм „Помни ме“. Това е свидетелски разказ за зверствата в комунистическите лагери.

Авторката на филма, Катя Тодорова, се среща с Божидар Витанов, който сега е на 80 години, но попада в „лагерите на смъртта“ едва 17-годишен.

Той е син на прочутия в царска България първи радиоговорител Петър Витанов, който предава директно от улиците на София идването на новата власт на 9 септември 1944 г. От този момент съдбата на семейството се преобръща.

Божидар Витанов днес е един от малцината живи лагерници, който може да разкаже лично преживяната си история като очевидец на зверствата, униженията и издевателствата на държавна сигурност. Екипът на филма успява да намери автентични записи, гласове и снимки от държавния архив и да превърнат филма в едно истинско свидетелство на онова време.

Репортажите на журналистите от БНТ, излъчени в предаването „В кадър“, са отличени с множество филмови и журналистически награди - конкурса за телевизионна журналистика в „Свети Влас“, медийния фестивал „Българската Европа“, журналистическия конкурс „Смели репортери“, Асоциацията на европейските телевизии СИРКОМ, Националния фестивал за документално кино „Златен ритон“, конкурса за документално кино „София филм фест“, фестивала „Мтел Медиа Мастърс“, конкурса за разследваща журналистика „Радостина Константинова“, фестивала „Културно и историческо наследство“. Отличия получават и на редица международни фестивали - за музикални филми и програми „Николай Гяуров“, „Детектив фест“ в Москва, фестивал за документални филми „Балфест“, Международен фестивал за късометражно кино „В двореца“ в Балчик.

Работата на журналистите, които стоят зад поредицата „В кадър“, е наградена и от Министерство на здравеопазването, Министерството на културата, СБЖ, на конкурса за журналистика „Джеймс Баучър“ на Посолството на Ирландия, конкурса „Достойните българи“ и Фондация „Работилница за гражданско общество“.

Гледайте „В кадър“ всяка неделя от 19.30 ч. по БНТ 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборът на Русия спечели щафетата при жените в ски-бягането
Отборът на Русия спечели щафетата при жените в ски-бягането
Задържаният с наркотици в столичния квартал "Света Троица" е таксиметров шофьор
Задържаният с наркотици в столичния квартал "Света Троица" е таксиметров шофьор