НОВИНИ

1/3 от газовата връзка между България и Сърбия е готова

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:26, 18.03.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Бизнес
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Една трета от новата газова връзка между България и Сърбия е готова. Това показа проверка на енергийния министър и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз". Първа копка на съоръжението у нас беше направена на 1 февруари, очаква се тръбата да заработи до октомври.

Междусистемната газова връзка ще свързва Нови Искър с Ниш. По данни на фирмата строител е разчистен 100% от терена, през който трябва да премине газопроводът, 80% от тръбите са разнесени по места, а 40 на сто от тях са дори заварени и поставени.

На българска територия газопроводът е дълъг 62 километра, а предвиждания първоначален капацитет е 1,8 млрд. кубични метра.

"Проектът ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета. По график пускът е октомври месец, така че за следващия отоплителен сезон ще можем да го използваме", каза Росен Христов.

Първоначално се очаква страната ни да не получава природен газ по новата тръба, но да взима транзитни такси за преминаване на количества по нея.

Предстои да бъде направено пазарно проучване за интереса към капацитетите на тръбата. Това което е ясно до момента е, че синьото гориво ще се движи в посока от изток на запад, тоест от България към Сърбия.

Именно новата газова връзка ще бъде и основен алтернативен маршрут за Сърбия, въпреки че ще има възможност синьото гориво да се движи и при нужда в посока България.

"Сърбия в момента зависи много от руския газ и те са запазили капацитет на терминала в Александруполис, който ние строим. Но тази възможност за реверсивни доставки ни дава допълнителна сигурност в случай на нужда да доставим газ от Централна Европа", допълни Росен Христов.

"Предварителните данни сочат, че има значителен пазарен интерес от всички наши съседни държави и не само, включително и от Централна Европа", заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Енергийното министерство предвижда и схема за компенсация на високите цени на газа в единственото ни хранилище в Чирен.

"Така че количествата, които ще останат в момента освен че ще бъдат на конкурентна цена ще ни спомогнат да изпълним целта, която е към 1 ноември да имаме 90% запълняемост на хранилището", каза още Малинов.

Заради високата цена, тази година бяха изтеглени от Чирен минимални количества, така че в момента са запълнени 77% от него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазар Туфегджич: Липсват ми головете
Лазар Туфегджич: Липсват ми головете
Зам.-министърът на земеделието Георги Събев: Напрежението сред зърнопроизводителите е основателно
Зам.-министърът на земеделието Георги Събев: Напрежението сред зърнопроизводителите е основателно