НОВИНИ

10 филма ще се борят за "Оскар" тази година

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:12, 08.02.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Наближава кулминацията на сезона на наградите в Холивуд - преди часове бяха обявени номинациите за "Оскар".

Няма особено големи изненади при номинациите. Филмите и актьорите, които обраха други престижни награди, попаднаха и сред претендентите за "Оскар". Абсолютният фаворит тази година е "Силата на кучето" на Джейн Кемпиън с 12 номинации. Следват го "Дюн с 10 и "Белфаст" и "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг с по 7.

Силна ще бъде надпреварата в категорията за главна мъжка роля, където фаворити според букмейкърите са Бенедикт Къмбърбач за "Силата на кучето" и Уил Смит, който изигра бащата на сестрите Уилямс - Ричард във филма "Метода Уилямс". На наградите ЕМИ статуетката отиде за Смит, въпреки очакванията да я получи британецът Къмбърбач, за когото това е една от най- ярките роли в богатата му кариера.

При дамите - всички погледи са насочени към Никол Кидман, сочена за фаворит за "Оскар". И ако имаше изненада сред актрисите, то това е Кристен Стюарт. Нейното превъплъщение в принцеса Даяна във филма "Спенсър" предизвика противоречиви реакции, но очевидно е допаднало на членовете на филмовата Академия.

10, вместо 8, както беше миналата година, са лентите, които ще се борят за "Оскар" за най-добър филм. 12 са номинациите на драмата "Силата на кучето", а режисьорката Джейн Кемпиън е единствената дама в своята категория.

За поддържаща мъжка и женска роля са номинирани семейството на екрана и в живота - Джеси Племънс и Кирстен Дънст. Номинации и за дебютанта Коди Смит-Макфий, и британската звезда Бенедикт Къмбърбач.

"Дюн" също има шанс за "Оскар" за най-добър филм, но въпреки присъствието на лентата в 10 категории, Дени Вилньов остана без номинация за най-добър режисьор.

В близо 100-годишната история на наградите, почти никога не е печелил филм, чийто режисьор не е номиниран. И ако това е вярно и тази година, то по-големи шансове за "Оскар" имат автобиографичният филм "Белфаст" на Кенет Брана и римейкът на мюзикъла "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг.

"Методът Уилямс" с Уил Смит в главната роля също ще се бори за няколко награди. Другите филми, попаднали в категорията "най-добър" са Кода, "Не поглеждай нагоре", "Карай колата ми", "Лакрицова пица" и "Улицата на кошмарите".

Още една семейна двойка получи номинации - за главна мъжка и женска роля - това са Хавиер Бардем и Пенелопе Круз. Останалите претенденти сред мъжете са Андрю Гарфийлд за и Дензъл Уошингтън.

При дамите претендентките са Джесика Частейн, Оливия Колман, Никол Кидман и Кирстен Стюарт. За първи път от 3 години насам, церемонията по раздаване на наградите "Оскар" ще има водещ, ще бъде с истинска публика и много бляскава.

Церемонията по раздаване на 94-ите награди "Оскар" ще се проведе на 27 март в "Долби тиатър".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Палмейрас е първият финалист на Светновното клубно първенство
Палмейрас е първият финалист на Светновното клубно първенство
"Референдум": Какви са въможните решения за здравеопазването и Спешната помощ?
"Референдум": Какви са въможните решения за здравеопазването и Спешната помощ?