НОВИНИ

10 са починалите от COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 422

Айше Сали
от Айше Сали
20:08, 01.04.2020
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

10 са новите случаи на COVID-19 у нас. Общият брой на заразените е 422. Починалите са вече 10 души. Последният случай е от късния следобед днес - 40-годишен пациент на "Пирогов", чиято проба е била положителна за COVID-19. Оздравелите и изписани след болнично лечение - 20. 207 са българите с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болници.

Още двама починали от коронавирус само за днешния ден у нас. Единият е 40-годишен мъж, който този следобед е издъхнал в "Пирогов" след внезапно спиране на сърцето, а другият е 57-годишен пациент на Кюстендилската болница. В болницата остава съпругата му, която също е с коронавирус, но е в стабилно състояние.

Днес от Националния оперативен щаб изнесоха и повече подробности за акцията по тестване за коронавирус в Банско, до която се стигнало, защото местните лекари отричали, че има пациенти с подобни симптоми.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: В края на краищата, ние установихме по друг начин. Ще го запазя за себе си, че има около 50 човека, които са проявили симптоми на вирусно заболяване и си стоят вкъщи.

Към момента не е отказана медицинска помощ и лечение в болница на пациенти с коронавирус, които нямат здравна осигуровка. Във ВМА те са 8 души.

Началникът на Националния оперативен щаб коментира новината, че ваксина за туберколоза може да даде положителен ефект върху пациентите с коронавирус.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Следете внимателно как се развива епидемията в Германия! А именно двете части - бившата ГДР, която беше на същия имунизационен режим като България и западната част. Да, има такива теории. Дай Боже, да е вярно.

В Сутрешния блок на БНТ представителя на Световната здравна организация в България Михаил Околийски заяви, че масов скрининг не е необходим в този му вид, защото е свързан с наличието на голям ресурс.

Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България: Това, което каза и държавният здравен инспектор, според мен е най-адекватно - да се започне с едно епидемиологично изследване с най-засегнатите групи. Например полицаи, здравни работници, даже продавачи.

Според статистика на СЗО домашното насилие се увеличава с близо 100 % при подобни кризи.

Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България: Има вече изследвания от Ухан, че разводите се увеличават двойно. Т.е при някои има очевидно щети по психичното здраве, защото не са подготвени за това да останат за дълго време вкъщи.

В много градове в България вече са създадени горещи телефонни линии и чатове, на които психолози оказват помощ в периода на извънредното положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители на хляб и закуски в Благоевград затварят заради COVID-19
Производители на хляб и закуски в Благоевград затварят заради COVID-19
Правителството: Да се удължи извънредното положение до 13 май (ОБОБЩЕНИЕ)
Правителството: Да се удължи извънредното положение до 13 май (ОБОБЩЕНИЕ)