Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

100 000 лв. глоба за собственика на къпалнята "Мария Луиза" за масовото изсичане на дървета

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
17:25, 03.02.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Регионални
Слушай новината

100 000 лв. глоба за собственика на къпалнята "Мария Луиза" за масовото изсичане на здрави дървета. Това разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова. Новата санкция идва след като стана ясно, че въпреки забраната, незаконната сеч е продължила и през нощта.

Председателят на СОС поиска Трайчо Трайков и Фандъкова да дадат обяснение за сечта в Борисовата градина

20 унищожени дървета на терена на къпалнята "Мария Луиза", това констатира кметът на София Йоданка Фандъкова в сряда. За нарушението на дружеството-собственик е наложена глоба в размер на 50 000 лв., а дейностите по изсичането на дърветата се прекратяват. До вчера, когато се установява повторно изсичане на дървета.

"Във вчерашния ден понеже дейностите са продължили, към нас се присъединиха и колегите от контрол на строителството, отново по разпореждане на кмета, когато бе установено, че в имота е нарушен терена, има и клони от прясно премахнати дървета, в тази връзка се пристъпи към още по- сериозно налагане на санкция, което ще бъде по Закона за устройство и застрояване на СО и санкцията ще бъде в размер на 100 000лв. От първи, когато колегите от общинското предприятие забелязаха при сутрешните си дейности, че в терена има техника и нерегламентирана дейност, подадоха сигнал към нас и по разпореждане на кмета дойдохме на място и съставихме протокол, който протокол констатирахме, че са премахнати 20 дървета", каза Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система" в Столичната община.

След незаконната сеч в Борисовата градина - ще има ли последствия за извършителите?

"Попълнили са протокол с невярно съдържание, това е господина от "Зелена система", който продължава да отказва да ми даде този протокол, защото е с невярно съдържание, където твърди, че 20 дървета са изрязани, дърветата са над 100, няма как да установят, че са 20, защото са премахнати незаконно и коренната система и е изравнено с багери. Защото това нещо с глобите от 50 000, 100 000, ако ще 2 млн. да каже Фандъкова, ще отпадне в съда, защото доказателствения материал в този протокол е с невярно съъдържание", каза Гергана Пирозова, създател на Фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина".

Свързахме се с Николай Проданов, управител на дружеството "Парк Мария Луиза" АД. Той отказа да застане пред нашата камера, но в телефонен разговор заяви, че не са изсичани здрави дървета на територията на къпалнята, както и че разполагат с разрешителни документи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ДПС направи заявка да стане част от мнозинството, което ще излъчи управлението
ДПС направи заявка да стане част от мнозинството, което ще излъчи управлението
ЦСКА излезе начело във волейболното първенство при мъжете след чист успех над Черно море
ЦСКА излезе начело във волейболното първенство при мъжете след чист успех над Черно море