НОВИНИ

Председателят на СОС поиска Трайчо Трайков и Фандъкова да дадат обяснение за сечта в Борисовата градина

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:15, 03.02.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
председателят сос поиска трайчо трайков фандъкова дадат обяснение сечта борисовата градина
Слушай новината

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поиска районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков, издал разрешението за премахване на дървета в Борисовата градина, да се яви на заседанието на Столичния общински съвет заедно с целия съвет на директорите на дружеството - собственик на имота. Те трябва да дадат обяснения за действията си по незаконната сеч до къпалнята "Мария Луиза".

Георгиев покани и кмета на София Йорданка Фандъкова да даде информация за всички действия, които тя е предприела веднага след сигнала за сеч.

100 000 лв. глоба за собственика на къпалнята "Мария Луиза" за масовото изсичане на дървета

А във Фейсбук Трайчо Трайков написа, че дружеството-собственик е поискало разрешение за премахване на 11 дървета - изсъхнали или саморасли, като дърветата са били маркирани. Преди премахването им обаче не е постъпило задължителното уведомление. При проверка се установява, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят. За допуснатите нарушения са съставени протоколи и актове от съответните общински структури, с максимално предвидената санкция от 50 000 лв.

От пресцентъра на Столична община заявиха за БНТ, че визата за проектиране на къпалнята "Мария Луиза" позволява единствено основен ремонт и модернизация, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство. Изцяло неверни са разпространяваните в публичното пространство твърдения, че изсичането на дървета от собственика на имота е заради издадената виза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА излезе начело във волейболното първенство при мъжете след чист успех над Черно море
ЦСКА излезе начело във волейболното първенство при мъжете след чист успех над Черно море
Правителството прие решение за подготовката и провеждането на предсрочния вот
Правителството прие решение за подготовката и провеждането на предсрочния вот