НОВИНИ

Очаква се около 6000 български студенти да се включат в програмата "Work and Travel" тази година

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:04, 03.02.2023
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Очаква се между 5000 и 6000 български студенти да се включат в американската програма "Work and Travel" тази година. Днес в посолството на Съединените щати беше дадено началото на програмата - тя дава възможност на студенти по време на летните им ваканции да живеят, работят и пътуват в Съединените щати. Програмата е започнала през 2000 година и до сега в нея са се включили повече от 120 000 студенти.

Церемонията по връчване на визи на участниците в програмата "Work and Travel" се възобновява след 3 години прекъсване заради Ковид пандемията. Програмата е с продължителност пет месеца - за период от 4 месеца студентите могат да работят, а следващите 30 дни да останат като туристи в страната. Според посланик Херо Мустафа, участниците в нея имат възможност да вземат най-доброто от САЩ и да покажат най-доброто от България.

"Нещо повече - програмата позволява на участниците да бъдат посланици на своята собствена страна и да споделят най-доброто от културата и традициите си с американския народ", каза Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

Мартина, Теодора, Ивайла, Деян и Иван получиха визите си от посланик Мустафа.

"Към вас, които получавате визи днес - знам, че ще имате чудесно лято, което ще ви даде множество възможности за професионален опит и личностно развитие, и разбира се шанс да създадете много щастливи спомени, да видите нови места, да опитате нови неща и да срещнете нови приятели, които се надявам да завинаги. Пожелавам на всички ви незабравимо време в Съединените щати! Забавлявайте се", каза Н.Пр. Херо Мустафа.

Теодора учи английска филология в Пловдивския университет и ще посети Съединените щати за първи път.

"Още като бях ученичка много приятели са ми разказвали, които са по-големи и са ходили на бригада в Америка и ми беше мечта и аз да отида", казва тя.

Мечтае да види Ню Йорк и Маями.

"Освен работа, очаквам да се запозная с много хора от цял свят, защото ще има много студенти от други държави, и също така да пътувам след това", каза Теодора.

Иван е студент в Стопанската академия в Свищов. И вече е с опит - заминава за втора година - за Уайоминг. Смята, че програмата дава възможност да влезеш в професионална среда, да натрупаш опит, който да използваш и след това. Споделя, че за разлика от първия път, сега е много по-спокоен.

"При първото си за заминаване бях доста несигурен, много неща бяха неясни и се притесних , че все нещо ще се обърка, но това не се случи. Всичко беше наред и много добре организирано. Разликата между тогава и сега е, че притеснението изместване насладата, от това, което се случва. Докато сега вече знам къде отивам, имам възможност да се насладя добре на местата, които планирам да посетя и там където се връщам", казва Иван.

Вече е бил в Айдахо, Колорадо и Калифорния, тази година е решил да обикаля Източното крайбрежие. Има един съвет към Теодора - да се наслаждава!

"Имай доверие в себе си, действай и пътувай смело, наслади се възможно най-много на това, което ще натрупаш като опит и контактите, които ще създадеш. Нищо не е толкова страшно колкото изглежда в началото. Представят наистина хубави неща - наслади се", каза Иван.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ излъчва церемонията „Футболист на годината“
БНТ излъчва церемонията „Футболист на годината“
Колко ще струват изборите на 2 април?
Колко ще струват изборите на 2 април?