НОВИНИ

137 години Съединение: Как България отбеляза празника

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 06.09.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

България отбелязва Денят на Съединението. На тази дата преди 137 години Източна Румелия и Княжество България обявяват своето обединение - събитие, което дава тласък за възходящо развитие на възстановената българска държава. Кулминацията на честванията по повод официалния празник - 6 септември, е тази вечер в Пловдив - градът, превърнал се в столица на Съединението.

6 септември е може би най-пловдивският ден в българската история. Ден, в който се прекланяме пред смелостта да се отстоява националното единство като лична борба. Както и пловдивчани, така и гости на града посещаваха днес знаковите места, свързани със събитията от 1885 г. - църквата "Света Богородица", където е отслужен първият молебен за участниците в героичните събития, паметната плоча майор Райчо Николов - единствената жертва в Пловдив на съединисткия акт, паметника на Захари Стоянов - летописецът на събитията от една героична българска епопея.

Събитията от Съединението отново оживяха в една възстановка, в която комитет "Родолюбие" показа как Голямоконарската чета на Чардафон арестува генерал-губернатора на Източна Румелия Гавраил Кръстевич. Възстановката се радва на голям интерес, както всички възстановки на събития от национално-освободителните борби на България.

Ето как пловдивчани описват с думи и емоции какво е за тях Съединението:

- Все още вярвам, че Съединението е силата и трябва да сме обединени и за мен е гордост този празник, както се опитвам да го предам и на децата си.

- Много хубав български празник, един от най-хубавите. И е хубаво човек да излезе и да го почете този празник, да сме по-добри, да се поддържаме, да се подкрепяме, за една по-хубава България.

- Не е само ден, това е едно събитие, което трябва и ще остане завинаги в нашата история, защото тогава България става единна.

- Посланието е да бъдем единни, думата съединение - тя достатъчно говори.

- Всички сме заедно и всички сме обединени – всичко е красиво. Чувствам го като красив ден.

Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болоня се раздели със Синиша Михайлович
Болоня се раздели със Синиша Михайлович
Вълна от съпричастност: Стотици доброволци в помощ на пострадалите от наводненията
Вълна от съпричастност: Стотици доброволци в помощ на пострадалите от наводненията