НОВИНИ

ЕК предложи: Без визови облекчения за руски граждани в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 06.09.2022 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия предложи да бъде напълно спряно прилагането на споразумението на ЕС за визови облекчения с Русия. Съюзът все пак остава отворен за журналисти, дисиденти и членове на семействата на европейски граждани.

Решението означава, че руските граждани повече няма да се ползват с привилегирован достъп до ЕС. Процесът за кандидатстване за виза за тях ще стане по-продължителен, по-скъпоструващ и по-труден. Визовата такса ще се увеличи от 35 на 80 евро.

Кандидатите повече няма да имат лесен достъп до визи, валидни за многократни влизания в Шенгенското пространство.

ЕС е сключил споразумения за визови облекчения само с ограничен брой държави. Тези споразумения се основават на взаимно доверие и зачитане на общи ценности между ЕС и дадената държава. Според Еврокомисията руското нашествие в Украйна е несъвместимо с отношенията на доверие и е в разрез с духа на партньорство, на който се основават споразуменията за визови облекчения. То оправдава мерките за защита на основните интереси на ЕС и неговите държави членки в областта на сигурността.

Днес Комисията предлага също общ подход на ЕС за непризнаването на руски паспорти, издадени в окупираните региони на други страни, тъй като понастоящем Русия разширява практиката на издаване на обикновени руски паспорти, така че да обхване още зони в Украйна, които не са под контрола на правителството, и по-специално регионите Херсон и Запорожие. Държавите членки не следва да признават руските паспорти, издадени в окупирани райони на Украйна, за валидни документи за целите на издаването на визи и преминаването на външните граници на ЕС. С това законодателно предложение ще се гарантира обвързващ подход, приложим във всички държави членки, който ще замени доброволните действия, предприети от държавите членки след незаконното анексиране на Крим. То е поредна стъпка в общия отговор на ЕС на руската военна агресия срещу Украйна и руската практика за издаване на паспорти в окупирани чуждестранни региони.

Сега Съветът трябва да разгледа и приеме предложението за спиране на прилагането на споразумението за визови облекчения. След като то бъде прието, спирането на прилагането ще влезе в сила на втория ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС. Русия ще бъде уведомена за решението за спиране на прилагането не по-късно от 48 часа преди влизането му в сила.

Европейският парламент и Съветът трябва да вземат решение относно предложението за непризнаване на руските документи за пътуване, издадени в окупирани чуждестранни региони. След като то бъде прието, спирането на прилагането ще влезе в сила на втория ден след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

Скоро Комисията ще представи допълнителни насоки в подкрепа на консулствата на държавите членки, що се отнася до общи визови въпроси с Русия, включително с цел да се приложи спирането на действието на споразумението за визови облекчения.

Облекчаването на визовия режим между ЕС и Русия влезе в сила през юни 2007 г. То улеснява издаването на визи на граждани на Съюза и на Руската федерация за планиран престой от не повече от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период.

Към 1 септември 2022 г., около 963 000 руснаци са притежавали валидни визи за Шенгенското пространство.

На неформалната си среща на 31 август министрите на външните работи постигнаха съгласие относно общи и координирани бъдещи действия във връзка с издаването на визи за руски граждани, включително пълното спиране на прилагането на споразумението за визови облекчения с Русия. Министрите също така се договориха, че паспортите, издавани от руските власти в окупираните райони на Украйна, няма да бъдат признавани. Заявленията за издаване на виза ще продължат да се обработват индивидуално, въз основа на оценка на всеки отделен случай.

ЕС вече частично спря прилагането на споразумението за визови облекчения с Русия на 25 февруари 2022 г. по отношение на руски длъжностни лица и представители на бизнеса. С днешното предложение прилагането на споразумението ще бъде спряно изцяло, като бъдат преустановени всички облекчения за всички руски кандидати за виза.

Предложението за непризнаване на паспорти идва след издаването от Комисията на поредица от насоки за държавите членки през 2014, 2016 и 2019 г. относно това как да се третират заявления за визи от жители на Крим, Донецк и Луганск, както и относно непризнаването на някои руски паспорти.

ЕС изтъква отново неотклонната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов допусна обрат на старта в Тулн
Димитър Кузманов допусна обрат на старта в Тулн
Стана ясна програмата за Световното първенство по художествена гимнастика в София
Стана ясна програмата за Световното първенство по художествена гимнастика в София