НОВИНИ

14-годишен българин с реални шансове да стане пилот от Формула 1

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:58, 07.10.2021
15316
Чете се за: 04:35 мин.
Още
Слушай новината

Това е българинът с реални шансове да стане пилот от Формула 1. Алонсо и Фитипалди са не само негови кумири, но и реални приятели.

Той е само на 14, вече го наричат "Българският Лъв" докато покорява едни от най-престижните състезания в света. 25 години след легендарната победа на Фернандо Алонсо на пистата в Генк - тази година Никола Цолов е избран да се състезава със стикерите на великия пилот на същата писта в Белгия и се представя повече от великолепно.

В момента Никола се състезава за испанския отбор по картинг на двукратния шампион на Формула 1.

"Адреналинът е много голям и напрежението, когато някой е много близо зад теб и се пробваш да направиш всеки завой и всяка обиколка перфектно, за да не може да те изпревари", споделя Никола Цолов.

Всичко започва преди 6 години, когато бъдещият шампион се влюбва в картинга.

"През 2015 година баща ми ме заведе на картинг и всеки ден след училище ме водеше на картинг, на мен ми хареса, всеки ден след училище карахме. Той видя академия за млади пилоти през 2016 година и реши да ме запише и през 2016-2017 спечелих българския шампионат по картинг. След това решихме да пробваме извън България, в световните картинг серии, където нивото на пилотите е много по-високо. Всички са много по-конкурентни", разказва Никола.

През 2019 година печели картинг сериите от "Оупън къп", тази година на Европейското първенство е четвърти. Химнът на България може да прозвучи на подиума само след три седмици, когато е Световният шампионат в неговата категория. Подготовката е много тежка. Ментална и физическа. До него неизменно са родителите му.

"Всичко се случи, защото, когато в България, като видяха как кара Никола преди 4-5 години, специалистите в областта на картинга казаха, че той има невероятен талант и че трябва да пробваме състезания в световен мащаб. И така аз напуснах работа, за да мога да го следвам, да го подкрепям.

Той все пак е ученик, учи в училище, в което има специална програма за талантливи деца и е в самостоятелна форма на обучение, така че имаме подкрепа от училището в тази посока, явява се на изпити веднъж в годината върху целия материал, което също е много сложно, учи между самите състезания", каза майката на Никола Мирослава Цолова.

Боряна Черганова: Защо те наричат "Българският Лъв"?

Никола Цолов: Започнаха да ме наричат "Българският Лъв" през 2018 година, когато имаше коментатор в световните картинг серии, който правеше прякори на абсолютно всеки пилот. Аз с бившия ми механик Станислав измислихме и на мен прякора - "Българският Лъв" и оттогава всички ме наричат "Българският Лъв".

Боряна Черганова: Дори Фитипалди те нарича "Българският Лъв"?

Никола Цолов: Да, Фитипалди го срещнах през 2019 година, последното състезание за годината и оттогава със сина му Емо сме много добри приятели.

"Тук е Никола, който има шанс да спечели днес Европейския шампионат, той е млад талант от вашата страна и има нужда от вашата подкрепа, защото това е много труден спорт, а той е много талантлив и се справя чудесно, поздравления", заявява Емерсон Фитипалди.

Следващите състезания са решаващи за преминаването му в по-високия клас пилоти - още една стъпка по-близо до мечтата да стане първият български пилот на Формула 1.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разкриха високотехнологична наркооранжерия в град Левски
Разкриха високотехнологична наркооранжерия в град Левски
Въвеждат нова услуга за бързо заплащане и освобождаване при "скоба" на колите
Въвеждат нова услуга за бързо заплащане и освобождаване при "скоба" на колите