НОВИНИ

1,5 млн. лв. са събрани до момента от кампаниите за пострадалите от наводнението в Карловско

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

1 милион и 545 000 лева са събрани до момента от дарения за пострадалите от наводненията карловски села. Все още обаче няма изготвени критерии как ще се разходват тези средства. Хората от пострадалите места настояват за прозрачност и призовават за помощ и в предстоящите ремонтни дейности в домовете им.

Как се приготвят за зимата жителите на Каравелово вижте в прякото включване на Деница Торньова.

Потопът отнася целия бизнес на Николай Бойчев. В имота си е гледал животни и зеленчуци, а сега се бори с тонове пясък.

"Имаше крави кокошки и оранжерия само че в момента няма условия за гледане на крави единствено за камили могат да се гледат тука. Кокошките ги няма, оранжерия няма - нищо няма. Пясъкът, като го смятам, не мога с точност да определя, но между 10 000 и 15 000 кубика са специално при мен", разказва той.

Повечето наводнени къщи вече са разчистени. 14 постройки имат сериозни конструктивни нарушения, но според експерти, извършили обследването, подлежат на ремонт.

"Дай боже, в момента, в който изсъхнат къщите, да започнат да идват още доброволци. И то такива, които имат способности да помагат при ремонта на къщите. Ще има нужда и от хора, които умеят фаянс, теракота, да мажат, да измазват, да сменят дограма и т.н. Силно се надяваме, че добрите хора ще продължат да идват", казва Албена Бонева, жител на Каравелово.

За да започнат да ремонтират домовете си обаче, много от пострадалите семейства разчитат на финансова помощ. И се надяват, че Обществения съвет, който трябва да разпределя средствата от дарения, ще работи бързо и прозрачно.

"И на двете заседания досега нещата се бутат към посока, както сме свикнали досега - на принципа "мой човек, твой човек". Прозрачността липсва тук в тези почти два месеца откакто стана бедствието. Информация почти никаква не идва, сигнализирали сме не един и два пъти общината", безпокои се Албена Бонева.

"Винаги ще има недоволни. Всеки ще смята, че е получил по-малко, отколкото му се полага, но това са възможностите до момента. Тази вечер ще имаме трето заседание, на което трябва да изясним механизма, по който тези средства ще бъдат разпределени по хората. Трябва да стане напълно прозрачно и целесъобразно. Няма да са достатъчни средствата, но поне да помогнем на хората, за да могат да подготвят къщите за обитаване", разяснява Николай Цветков, зам.-кмет на Карлово.

Всяко от пострадалите семейства има право на 5 кубика дърва, а тези, чиито домове не са засегнати - по 2. Хората обаче сами трябва да нарежат и превозят дървата от двора на училището, където са складирани. И често се налага да заплатят между 40 и 60 лв. на кубик за рязане и транспорт.

В Карловско по линия на Червения кръст се очакват още 650 000 лв., а фирми дарители ще подпомогнат пострадалите с домакинска техника.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Портланд нанесе трета поредна загуба на Лос Анджелис Лейкърс
Портланд нанесе трета поредна загуба на Лос Анджелис Лейкърс
Венко Сабрутев: "Продължаваме Промяната" ще направи всичко възможно, за да има стабилност
Венко Сабрутев: "Продължаваме Промяната" ще направи всичко възможно, за да има стабилност