ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

15% по-скъпи са българските зеленчуци спрямо миналата година

bnt avatar logo от БНТ , Репортер: Пламенка Тонева
A+ A-
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      С близо 15% е поскъпването на българските зеленчуци спрямо миналата година по същото време. Най-скъпо в момента ни излизат краставиците, родно производство, като за килограм цената им достигна 4 лева.
      Какво наложи смяна на етикетите с по-високи цени и влияе ли това на търсенето от страна на клиентите, проверява Пламенка Тонева на един от общинските пазари в Русе.

      Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци вече над 20 години в близкият град Мартин, екстремно високите температури повлияват негативно на количеството и качеството на продукцията, от което предлагането намалява и съответно при голямо търсене - цените поскъпват.

      "БНТ: Какво наложи смяната на етикетите и по-високите цени това лято?

      - Ами, за мен това се дължи на рано настъпилите екстремно високи температури. Съответно оттам пада добивът на продукциите и затова поради ниското предлагане има и по-високи цени.
      - По-високи ли са разходите по отглеждането на продукцията?
      - Ами, неминуемо. Значи, за да ги защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства", уточни Росен Петракиев.

      Попитан как се справят зеленчукопроизводителите с безводието и отразява ли се на производството по-високата цена на водата, земеделецът отговори:

      "При зеленчуковото производство водата ни не е като водата за питейни нужди. При нас се полива от сондажи или от реки. Така че при нас, поне в Северна България, не се повлияваме от цената на водата.

      БНТ: Налага ли се да правите икономии в тази връзка?

      - Ами ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата."

      Според него обаче по-високите цени на родните зеленчуци не спират хората да ги търсят и купуват.

      "За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет."

      Според Кунчо Кунчев, който е управител на общински пазар в Русе, вносната продукция на пазара е съвсем малко и то основно на култури, които не се произвеждат у нас.

      Вижте прякото включване на Пламенка Тонева

      Последвайте ни

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?