НОВИНИ

Първан Симеонов: Изненадите не са изключени при очаквано ниската избирателна активност на вота през есента

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 16.08.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Както последните избори показаха, при тази ниска очаквана избирателна активност на следващите парламентарни избори, изненадите никак не са изключени. Това каза в студиото на "Денят започва" Първан Симеонов - социолог от "Галъп интернешънъл болкан". Агенцията подготви сондаж специално за Българската национална телевизия, според който към началото на месец август сигурността на гласуване за Народното събрание е 28,4%.

Ако изборите бяха в началото на август, всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ, битката ще е за второ, трето и четвърто място, показва още сондажът.

От всички гласуващи 2,5 % се очаква да гласуват с "Не подкрепям никого".

"Това не е прогноза за изборите, а моментна снимка към август. Август не е най-добрият месец за осъществяване на демоскопски изследвания, но структурата е видна. Казано най-кратко, като че ли се запазват съотношенията, които помним, които се възпроизведоха и на изборите, с известно разколебаване на електоралния корпус на ДПС, което е очаквано на фона на катаклизмите, които текат там и с намаляване на силата на "Величие". Това е очевидно, но "Величие" остава в играта, в играта за евентуално прескачане на бариерата. Където вече е и формацията "Меч", която си спомнете, че завърши на около 3% на предходните избори на 9 юни, а сега за нея са готови да гласуват между 3 и 4%", каза още Първан Симеонов.

"Голямата условност идва от начините на явяване. Ние, например, не знаем, тъй като стана дума за "Величие", там е много любопитно да се гледат балансите между публичните образи - на Марков и на Михайлов. Очевидно Михайлов взема превес. Очевидно там енергията и структурата, ние тестваме това с една допълнителна шоукарта, и това, което виждате, са спонтанните отговори на респондентите, но отделно от това, като наближат избори, ползваме и така наречения закрит въпрос с така наречената шоукарта, където питаме този или този, партия около този или партия около този. Както се сещате, също ще се налага да питаме и за ДПС в момента. Инстинктът на огромната част от избирателите на ДПС е по-скоро към Доган, а не към Делян Пеевски", отбеляза социологът.

Първан Симеонов коментира, че са неясни електоралните нагласи и около новото голямо ляво обединение.

"Въобще не е ясно дали това БСП плюс, което може да се случи, което се завихри сега около Бузлуджа, ще има някакво съществено значение или ще надделее негативният отенък на вътрешните скандали в БСП. Така че, пак казвам, картината е изключително условна, понеже още не знаем информацията на явяване на политическите сили, даже названията им, личностите, къде ще се явят и така нататък. Да не говорим, че, както последните избори показаха, при тази ниска очаквана избирателна активност, изненадите никак не са изключени. Нищо не ме кара да очаквам по-висока активност спрямо 9 юни. Тогава си спомнете, ефективните гласове бяха около 2,1 милиона. Сега, разбира се, всичко се случва. Може да се нагнети обстановката", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британец елиминира Стефанос Циципас в Синсинати
Британец елиминира Стефанос Циципас в Синсинати
Бетис и Жирона не се победиха за начало на новия сезон в Испания
Бетис и Жирона не се победиха за начало на новия сезон в Испания