НОВИНИ

Овладян е пожарът в местността Бармук баир край Сливен

Единият от виновниците е задържан, от полицията призоваха другият да се предаде

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Стоян Радев
07:53, 16.08.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пожар, предизвикан от палене на кабели за добиване на метал, създаде опасност от запалване на къщите в сливенския квартал "Комлука". Огънят унищожи декари иглолистна растителност и храсти. Наложи се властите да повикат хеликоптер.

Има задържан по случая.

Почти догоре е изгоряла растителността. Около 20.00 ч. снощи пожарът беше локализиран и овладян.

"По всички фронтове е овладян, за което помогнаха създадената организация и доброто взаимодействие между регионалната противопожарна служба, държавното Югоизточно горско предприятие, военнослужещите, десетки доброволци. Разбира се, позитивно влияние оказа участието и на хеликоптера. Изгоряха преди всичко смесена растителност, изсъхнали треви. За щастие успяхме да спасим боровата гора. И най-вече това, че тези предпоставки, за които споменах, не позволиха застрашаване живота и здравето на хората и сградите в квартал "Комлука" и вилната зона. От снощи четири екипа от пожарната и горските наблюдават района. Днес ще бъде извършена профилактика от страна на горските служители по отношение на окончателно потушаване на тлеещите огнища. По принцип говорим за територия около 400 декара. Аз мисля, че работихме достатъчно по отношение на профилактиката, но за жалост този умишлен огън, който са предизвикали, е причината за това", каза областният управител на Сливен Чавдар Божурски.

От полицията са задържали единият от виновниците за пожара, призоваха другият - на 27 години да се предаде.

Снимки: БТА

"Промяна във версиите няма. Вчера, късния след обяд, на около 13.00 часа е получен сигнал на телефон 112. Искам да подчертая от съвестен гражданин на град Сливен, който подава сигнал, че забелязва възникнало огнище на пожар в района на гората, намираща се на квартал "Комлука". Както и сами виждате, това е една красива местност и отгоре се намира и кръстът на град Сливен и манастирчето, което са история на града. В резултат на получени сигнали и проведените незабавни оперативни мероприятия от страна на полицейски служители на областната дирекция успяха да се установи един от извършителите на палежа. Другото лице до момента се укрива. Лицата са на 27 и на 20 години, криминално проявени, с различни престъпления, най-вече кражби. След като се докладват материалите на наблюдаващия прокурор, вече той ще прецени, дали ще продължи искането за продължаване на мярката задържане под стража на 20-годишния, който за момента е задържан за 24 часа. Укрива се 27-годишния. От камерата го призоваваме да се предаде. Няма смисъл да се укрива. Ясно е престъплението, причината за пожара е изгаряне на кабел, който е запален в подножието на гората, за да предаде мед и да изкара някоя стотинка. Краден е най-вероятно от някои от изоставените къщи. Това е едно от препитанията, които хората от малцинствата правят. Хората там се оплакаха от тези двамата, че използват, доколкото разбрах от тях, наркотици и такива неща. Буйстват в квартала. Получиха се данни, евентуално, че лицата са употребявали наркотични вещества. Като цяло са известни на полицията за извършване на кражби", каза старши комисар Димитър Величков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Душан Керкез: Горд съм от представянето ни в Европа
Душан Керкез: Горд съм от представянето ни в Европа
Петима души са с повдигнати обвинения за смъртта на Матю Пери
Петима души са с повдигнати обвинения за смъртта на Матю Пери