НОВИНИ

Използва ли се питейна вода за напояване в селата в Родопската яка?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нели Ангелова
08:27, 16.08.2024
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Използва ли се питейна вода за напояване проверяват служителите на пловдивското водоснабдително дружество в селата в Родопската яка. Според заповед на кмета на община "Родопи" тя трябва да се използва само за бита заради по-сухото и горещо лято.

Марково е едно от селата, което това лято беше пред режим на водата, но институциите намериха решение да не бъде въведен.

"Трите водоема в населеното място се следят, за да не падне под критичния минимум нивото на водата, да не спрат помпите и се пренасочва водоподаването от единия към другия, така къщите не остават без вода", каза Десислава Терзиева – кмет на село Марково.

За сега мерките дават резултат, затова хората, които спазват кметската заповед - да не се разхищава питейната вода, приветстват идеята за редовни проверки.

"Ние като съвестни жители на селото се мъчим да спазваме изискванията. Дворът е изцяло сух, няма как, просто не стига", отбеляза Емил Ангелов.

"Особено новите жители, те и басейни си правят, които... криза е, трябва да има някакво разбиране, ама...", коментира Величка.

"БНТ: Те може да ги пълнят от сондажи?

- Всичко е камънак там. Сонди, опитвали са хора, вода не изваждат", категорична е Величка.

Проверките на ВиК вече са започнали в Родопската яка, защото остава рискът и други водоеми да намалят дебита си.

Става въпрос за напояване, за пълнене на басейни, няма как някои от хората да нямат вода за питейно-битови цели, а същевременно други да си поливат райграса. По родопската яка един сондаж да се изгради е доста като финанси и на хората им е по-лесно да поливат с нашата вода, което за мен е недопустимо", отбеляза Йордан Чемишев – говорител на ВиК - Пловдив.

От водното дружество вече са установили нарушители, на които ще бъдат направени предписания.

"Тук идва парадоксът, в който ние като ВиК дружество нямаме право да налагаме глоби за нерегламентираното използване на вода за питейни цели, единствено и само кметът има това право да го наложи", подчерта Чемишев.

От община Родопи казаха за БНТ, че все още нямат постъпили предписания. Междувременно и за Марково, и за вилните зони на Храбрино институциите работят по дългосрочно решение.

"Все още текат процедури, трябва да се учреди и санитарно-охранителна зона, като приключат тези процедури и сондажът бъде свързан към водопроводната мрежа на Марково нещата ще се подобрят значително", смята Десислава Терзиева – кмет на село Марково.

Наред с проекта за двата сондажа на Марково, подобни проучвания се подготвят и за още села в Пловдивско като Искра, Стрелци и Червен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетис и Жирона не се победиха за начало на новия сезон в Испания
Бетис и Жирона не се победиха за начало на новия сезон в Испания
Хиляди евакуирани заради тайфун в Япония, от МВнР призовават българите да се въздържат от пътуване
Хиляди евакуирани заради тайфун в Япония, от МВнР призовават българите да се въздържат от пътуване