НОВИНИ

16 000 км мантинели по пътищата у нас трябва да бъдат подменени или въобще липсват

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:01, 18.03.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Над 16 000 километра мантинели по пътищата у нас трябва да бъдат подменени или монтирани. Това е около 40% от общата дължина на републиканската мрежа. Оценката е на Агенция "Пътна инфраструктура" и е част от проекта на нова наредба за ограничителните системи, която цели повишаване безопасността на пътя. Според експерти обаче е необходимо да се приеме методика, която да оценява всички рискове и особености на пътищата у нас, за да намалеят катастрофите.

Нови и стари мантинели се редуват в Русенско - такава е оценката на автоинструктора с дълъг стаж Петър Саваков.

"Из Русе има много пътища, които ги оправиха, но мантинелите не ги направиха. Примерно пътният възел за Николово. Там мантинелите са в окаяно състояние", каза Саваков.

При пътя за Червена вода и Кубрат пък според Саваков се е стигнало до друга крайност - поставени са излишни мантинели.

"Отстрани има поле, поставени са на банкета, а банкета извън населено място е предназначен за движение на велосипедисти и мотопедисти. Ако някой автомобил спука гума по този път, не може да спре отстрани. И остава на пътя. И тази мантинела е опасна за движението", заяви Саваков.

Новата наредба за ограничителните системи, която е качена за обществено обсъждане, предвижда да бъдат подменени негодните мантинели или да бъдат поставени нови там, където липсват по републиканските пътища. Това трябва да стане до 10 години от влизането на наредбата в сила. За общинските срокът е още по-голям - 15 години.

"Може би на първо място това ще бъдат участъците с най-висока интензивност на движение и участъци, които към момента нямат поставени по тях ограничителни системи, а е необходимо да бъдат поставени. С поставянето на нови ограничителни системи, с поставянето на елементи, които към момента са вкарани в този норматив, като начални елементи, като буфери, като терминали, реално ние искаме да постигнем една превенция и да намалим пътно транспортния травматизъм", заяви Десислава Паунова - член на УС на АПИ.

От Института за пътна безопасност определиха подмяната на мантинелите като работа на парче. Те настояват за всеобхватна методика.

"Защото пътят и пътната безопасност не са само мантинела, не са само маркировка, не са само знак. Не са и само асфалт. Те са съвкупност от фактори. В момента липсва единна методика, която оценява рискът къде, какъв е трафикът и какви са опасностите на конкретния път, какво пътно произшествие може да стане", каза Георги Гълъбов - експерт в Института за пътна безопасност.

45 македонски туристи загубиха живота си през 2021 г. при катастрофата с автобус на АМ "Струма". Водеща версия за трагедията е грешка на шофьора, но според експерти и адвокатите на близките на жертвите към момента на катастрофата е имало и редица проблеми с пътя включително и с мантинелите. След трагедията бяха поставени нови. Можеше ли обаче тази жестоката катастрофа да бъде предотвратена?

"Наш анализ показа много месеци преди инцидента на АМ "Струма", че целият участък има много черни точки и това е по методологията, която ние взаимствахме от Швейцария. За съжаление, месеците показаха, че тази методология явно е доста адекватна на времето, защото катастрофата на АМ "Струма" се случи. Ние алармирахме, че тази магистрала е опасна по начина, по който съществува и може да има пътно произшествие. За съжаление, такова се случи и загинаха хора", заяви експертът Георги Гълъбов.

"Има правен и един анализ, който показва какви са загубите, които държавата е претърпяла последните 10 години впоследствие на произшествие. И сумата, която е изчислена за тези загуби възлиза много повече, отколкото са вложени пари в пътища, в това число и строителство на такива пътища за 10 години - 27 млрд. евро са загубите, които сме претърпели като държава вследствие на травматизъм", коментира Десислава Паунова.

По предварителни изчисления около 3 млрд. лева ще са необходими за ограничителните системи по републиканските пътища, а милиард и половина за общинските.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хвърлиха коктейл "Молотов" по храм във Варна
Хвърлиха коктейл "Молотов" по храм във Варна
Димитър Димитров: Нямам претенции към играчите, защото играят на предела на възможностите си
Димитър Димитров: Нямам претенции към играчите, защото играят на предела на възможностите си