НОВИНИ

16-годишно момиче създаде колело, задвижващо се от въздуха

bnt avatar logo
от БНТ
17:45, 20.07.2021
10124
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Младо момиче от Кюстендил създаде колело, което се задвижва от въздуха. Какви са идеите на 16-годишната девойка?

Александра открива страстта си към иновациите още на 13-годишна възраст. Тогава ѝ хрумва и идеята за първото изобретение.

"То представлява звездна карта, която е с образователна насоченост, целта ѝ е по-лесно изучаване на астрономията в нашето ежедневие и в училище главно", обяснява тя.

Колело, задвижващо се от въздуха, е последното завършено изобретение на девойката. С него не се изискват усилия от страна на човека, който го кара и не се замърсява околната среда.

"Интересно може би за зрителите е, че има 0,96 конски сили мощност и, ако използваме наш компресор, разходът ще е 1,8 стотинки на километър. Колелото е еднократна инвестиция, тъй като една бутилка издържа 30-35 години, а пък цилиндърът може да направи 40 милиона цикъла без никаква промяна", споделя Александра.

Последният проект, над който Александра работи, е умен робот, който да бъде помощник в ежедневието на хората. Роботът ще се захранва изцяло на водород и, както другите изобретения, няма да нанася вреди на околната среда.

"Реших да го направя, тъй като ни трябва промяна в нашия живот, ние младите носим промяната и трябва да вдъхновяваме другите около нас", казва младата иноваторка.

Голямата мечта на 16-годишната Александра е да завърши машинно инженерство и да направи голямо откритие в медицината или автомобилостроенето. Дотогава тя ще продължава да създава и реализира иновациите си.

Вижте повече във видеото.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Труп на делфин изплува на плаж край Приморско
Труп на делфин изплува на плаж край Приморско
Коя е жената, известна с прозвището "Тъкачката на щастие"?
Коя е жената, известна с прозвището "Тъкачката на щастие"?