НОВИНИ

Джеф Безос летя до ръба на Космоса

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:48, 20.07.2021 (обновена)
6330
Чете се за: 05:12 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Най-богатият човек на планетата извърши исторически полет до "ръба на Космоса". Така е известна границата от 100 км над земната повърхност. Джеф Безос, в компанията на брат си и още двама души, летя дотам.

Полетът беше извършен с ракета и капсула, разработени от компанията на Безос "Блу ориджин". И то в деня, в който преди 52 години Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната.

Полетът беше осъществен с ракетата "Ню Шепард", която вече два пъти е летяла в Космоса без Джеф Безос. С височина малко повече от 18 метра, тя се управлява напълно автоматично. Това е и още една от основните разлики с полета на "Върджин галактик" на 11 юли, когато на борда имаше двама пилоти. Скоростта ѝ е над 3500 км в час.

Капсулата с екипажа се отдели на височина 76 км и продължи, докато премина така наречената линия на Карман - или 100 км над земната повърхност - това е границата между земната атмосфера и Космоса. Така Джеф Безос се издигна на 100 км над Земята, а Ричърд Брансън - на 86 км.

След отделянето на капсулата, ракетата пое обратно към земята, където се приземи на стартовата площадка. Малко по-късно капсулата също се отправи надолу и кацна 10 минути и половина след изстрелването - с помощта на парашути и активирането на специална "възглавница", която помогна за мекото кацане в пустинята в Тексас.

Капсулата беше с най-големите илюминатори в сравнение с други подобни апарати. Това помогна на четиримата да се насладят на гледката към земята. Мястото на борда струва 28 милиона долара и за него имаше над 6 000 кандидати от 143 страни. Това е показателно за огромния интерес към космическия туризъм.

Точно в 16:12 българско време ракетата "Ню Шепърд" се отдели от площадката за излитане в Тексас. На борда ѝ бяха Джеф Безос и брат му Марк, заедно с Уоли Фънк - на 82 години и Оливър Деймън от Нидерландия - на 18 години. Те са най-възрастният и най-младият човек, летели в Космоса.

18-годишен астронавт ще лети с Джеф Безос

Деймън плати 28 милиона долара за "билета" за този полет и се озова на борда с чиста доза късмет, след като първият записал се отпадна. Уоли Фънк чака този момент цял живот. Тя е част от обучените астронавти на НАСА преди шест десетилетия, но така и никога не е изпратена на мисия, най-вече поради факта, че е жена.

След активна подготовка четиримата поеха по пътя към неизвестното за полета на живота си. Той продължи 10 минути и 20 секунди. Няколко от тях четиримата прекараха в безтегловност.

82-годишна авиаторка ще излети в Космоса с Джеф Безос

Със своята каубойска шапка, 57-годишният Джеф Безос влезе в историята като вторият милиардер, който инвестира и лично изпълнява космическа мисия.

"Да видиш Земята от Космоса - това е нещо, което те променя. Променя връзката ти с тази планета, с човечеството. Исках да участвам в този полет, това е нещо, което съм искал цял живот!", сподели Безос.

Джеф Безос създаде компанията "Блу Ориджин" през 2000 г., за да преследва детската си мечта - да лети в Космоса. Сега, след като стъпи отново на Земята, той поля с шампанско сбъдването ѝ.

Този полет е само началото. Началото на програма за космически туристи, която ще направи Космоса по- близо и по-достъпен от всякога - поне за онези, които могат да си позволят билетите.

След Безос, следващият подобен полет, който ще очакваме, ще е през септември - тогава Илън Мъск, основателят на "Спейс Екс", планира да изпрати цивилен екипаж на няколкодневна орбитална мисия със своята капсула "Crew Dragon". Едно е сигурно - космическият сектор се променя неузнаваемо - с нови играчи, нови амбиции и много пари. И следващите големи крачки на човечеството в Космоса могат да се очакват съвсем скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят система за умни комунални услуги в най-голямата детска градина в страната
Представят система за умни комунални услуги в най-голямата детска градина в страната
Европейският съд осъди България за екстрадирането на турски журналист
Европейският съд осъди България за екстрадирането на турски журналист