НОВИНИ

16 са заразени с COVID-19 в квартал "Изток" в Кюстендил, повечето са членове на две фамилии

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 17.06.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Карантина за жителите на квартал "Изток" в Кюстендил. Причината са установените там положителни проби за коронавирус. На входовете и изходите има КПП-та.

По последни данни заразените са 16 души. Те са в добро състояние, не са настанени в болница. По-голямата част от тях са членове на две фамилии, сред които има и малки деца. Целият квартал ще бъде дезинфекциран, ще се обърне внимание не само на улиците, а ще бъдат дезинфекцирани и къщите.

От около 2 часа днес на входовете и изходите на квартала има разположени полицейски служители, които регулират движението, не допускат автомобили нито да влизат, нито да излизат в ромския квартал.

През КПП-тата на входовете и изходите на квартал "Изток" ще бъдат пропускани само хора, които работят или имат нужда от здравни грижи. Всички жители на квартала задължително трябва да носят маски както на открити, така и на закрити пространства. Според местните обаче мерките са излишни.

-Един болен няма, кой ви каза, че има коронавирус в махалата?

-Тука няма коронавирус, всичко е измама, лъжа.

-Трябва дома ли да си седим, вкъщи да сме затворени. 2 месеца малко ли беше?

Синовете на един от заразените от ромския квартал мъже са се завърнали преди дни от Англия. Предполага се, че именно от тях е тръгнала заразата, тъй като те са с положителни проби за COVID-19.

Виктор Янев - областен управител на Кюстендил: Продължават да се търсят контактните лица, продължава да се търсят тези, които са били в близък контакт с новозаразените, за да може да обхванем всички, така че да не се разпространява епидемията на територията на областта.

През следващите 14 дни служители на общината и ромски медиатори ще следят дали извънредните мерки за безопасност в квартал "Изток" се спазват.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров дари ракетата си в помощ на треньори
Григор Димитров дари ракетата си в помощ на треньори
Висшата лига отново е на дневен ред след 100 дни
Висшата лига отново е на дневен ред след 100 дни