НОВИНИ

176 снегорина чистят републиканските пътища

призив шофьорите смолянско планинските проходите пътувайте автомобили годни зимни условия
bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 08.02.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

176 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Обработката на настилките продължава. При необходимост в почистването ще се включат и допълнително машини.

Пътната агенция апелира шофьорите, на които им предстои пътуване в област Смолян и през планинските проходи, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия.

Над 30 сантиметра е падналият сняг от снощи досега. От бурния вятър се увеличават снегонавяванията. Необходимо е шофьорите да карат със скорост, съобразена със зимните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Затвориха Троянския проход

Поради силен снеговалеж, вятър и навявания е затворен най-високият старопланински проход "Троянски". За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала" и "Рожен", както и по пътищата Девин – Михалково, Батак – Доспат и Гоце Делчев – Доспат – Тешел.

Екипите на пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20. В Агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорски проверки в три министерства и Агенцията по инвестиции заради "златните паспорти"
Прокурорски проверки в три министерства и Агенцията по инвестиции заради "златните паспорти"
Акция на полицията срещу фалшиви сертификати в София
Акция на полицията срещу фалшиви сертификати в София