НОВИНИ

18 акта за неносене на маски на закрито и неспазване на дистанция в Благоевград

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 25.10.2020
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

И в Благоевград ще бъдат затворени за 14 дни нощните клубове. Това реши Областният кризисен щаб. Мярката се налага заради нарастващия брой заразени с COVID-19. Продължава засиленият контрол за това дали се спазват противоепидемичните мерки.

Съставени са 18 акта за неносене на маски на закрито и неспазване на дистанция. За всички области от така наречената "червена зона" се обмисля и дали е време учениците да минат на дистанционно обучение.

Област Благоевград днес се нарежда на 4-то място в страната по брой заразени с COVID-19 - 47 души са с положителен PCR тест за последните 24 часа. След днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса стана ясно, че ситуацията по отношение на приема в болниците е динамична.

Най-натоварени са Югозападната болница и болницата в Гоце Делчев. Въпреки това, директорът на РЗИ е категоричен, че няма място за притеснение и при необходимост ще бъдат осигурени допълнителни легла.

Областният управител Бисер Михайлов призова личните лекари също да се включат в борбата с коронавируса като помагат на колегите си от болниците. На фона на тази ситуация се появиха коментари трябва ли по-големите ученици да преминат на дистанционна форма на обучение.

По разпореждане на образователния министър е необходимо училището да премине към онлайн обучение. Засега няма решение - нито на национално, нито на регионално ниво - учениците да преминат към дистанционна форма. В 51-во училище „Елисавета Багряна" в София в момента има четири класа под карантина, заради трима ученици с коронавирус. Въпреки че в учебното заведение има 43 паралелки, според директора, няма нужда от притеснение.

Асен Александров - директор на 51-во СОУ „Елисавета Багряна" - София: Моето лично предложение е учениците от по-горните класове, вместо да бъдат карантинирани, да бъдат на училище, например с цели шлемове. Това може да се издържи, ние учителите издържаме по цял ден с цели шлемове.

Според директора на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград преминаването към дистанционна форма на обучение не е за предпочитане и учителите се затрудняват повече. По думите му, това ще усложни и подготовката на учениците в паралелките, свързани с различен вид изкуства, като например музика и рисуване. Но - предвид високата заболеваемост - уроците от вкъщи може да станат необходимост.

Марин Митов - директор на Национална хуманитарна гимназия - Благоевград: „Учители и ученици да са заедно в училище е по-добрият вариант, но предвид усложнената обстановка, вероятно здравните власти трябва да се замислят вече и над другия вариант, защото както се вижда здравните служби работят на ръба на възможностите си и от тук нататък всяка промяна - рязка в ситуацията, може да бъде фатална за живота на много хора."

Директорът одобрява затварянето на нощните заведения и клубове в града. И смята, че трябва да се ограничи престоят и на други обществени места, където има струпване на много хора, като стадионите, например.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РЗИ: Всички контактни на премиера са под карантина
РЗИ: Всички контактни на премиера са под карантина
Бойко Борисов е с коронавирус
Бойко Борисов е с коронавирус