НОВИНИ

18 тона тежи китайската ракета, която пада неконтролируемо към Земята

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:56, 08.05.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Втората степен на китайска ракетата-носител, която пада неконтролируемо към Земята, вероятно ще навлезе в земната атмосфера южно от Индонезия в района на Тиморско море, съобщи Роскосмос. Очаква се това да стане около 2.30 през нощта наше време. Американските военни не предвиждат да унищожат китайската ракета, обяви шефът на Пентагона Лойд Остин на фона на опасения, че отломките може да паднат в населен район. Китай определи рискът като "изключително малък".

Втората степен на китайската ракета-носител тежи 18 тона и няма средства за активно маневриране. В момента пада неуправляемо по неправилна орбита като непрекъснато губи скорост. Стартът от миналата седмица изведе на орбита първия от общо три модула на бъдещата китайска космическа станция. Тази седмица падащата ракета беше заснета в нощното небе над Капитолия.

"Това разкрива факта, че тези от нас, които работят в космическата област, са длъжни или би трябвало да са длъжни да действат по безопасен и обмислен начин, като отчитат подобни обстоятелства при планиране на операциите", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Китай изтъкна, че унищожаване в атмосферата е общоприета практика с минимални рискове.

"Ракетата има специфичен дизайн и повечето компоненти ще бъдат унищожени от триенето при навлизане в атмосферата. Вероятността да нанесе щети на авиацията или на хора на земната повърхност е изключително ниска", каза говорителят на Министерство на външните работи на Китай Уанг Уенбин.

Световният океан покрива 70 на сто от нашата планета и прогнозите за падане там са оправдани. При най-лошия, но и най-малко вероятен сценарий, ракетата може да се разбие в населен район или върху кораб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн донесе сребро за България от Световната купа в Баку
Боряна Калейн донесе сребро за България от Световната купа в Баку
Взрив до училище в Кабул, има загинали
Взрив до училище в Кабул, има загинали