НОВИНИ

18-годишен младеж уби 19 деца и двама учители в начално училище в САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:00, 25.05.2022 (обновена)
6500
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

18-годишен младеж уби 19 деца и двама учители в начално училище в американския щат Тексас. Жертвите са на възраст между 7 и 10 години. След трагедията отново се разрази дебатът около закона за притежаване на оръжие.

Това били последните учебни дни за децата в атакуваното училище. В края на седмицата трябвало да започне лятната им ваканция. Животът на 19 деца, обаче, беше отнет от 18-годишния Салвадор Рамос.

Преди атаката прострелял тежко баба си, след това с кола се насочил към училището, катастрофирал близо до сградата, влязъл вътре и извършил една от най-смъртоносните атаки в историята на Съединените щати.

Обикалял от стая в стая и стрелял. Носел бронежилетка, бил въоръжен с пушка и пистолет. Оръжието си купил наскоро, за 18-ия си рожден ден.

"Сърцето ми се къса. Не сме предполагали, че подобно нещо може да се случи тук. Младежът, който го извърши, е от гимназията в града. Познавам баба му", заяви жител на града.

Мотивите на нападателя не са известни. Потвърдено е, че е действал сам. Трагедията стана в спокойното досега градче Ювалди, което са намира на около 140 километра от Сан Антонио. С часове родителите чакаха, за да разберат съдбата на децата си.

В атакуваното училище учат около 600 деца, предимно от латиноамерикански произход. След жестокото убийство американският президент призова американците да се противопоставят на оръжейното лоби и да бъде променен законът за притежаване на оръжие.

"Като нация трябва да се запитаме кога, за Бога, ще се изправим срещу лобито за оръжие? Кога, в името на Бога, ще направим това, което всички знаем, че трябва да направим?", заяви американският президент Джо Байдън.

Това е най-смъртоносната атака в Съединените щати от 2012 година. Преди 10 дни 18-годишен младеж уби 10 души в супермаркет в щата Ню Йорк. Тогава нападателят пропътувал стотици километри, за да стигне до мястото на атаката - квартал с предимно чернокожо население.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската операция навлезе в най-активната си фаза в Източна Украйна
Руската операция навлезе в най-активната си фаза в Източна Украйна
Жозе Моуриньо: Трябва да дадем всичко от себе си, това е финал
Жозе Моуриньо: Трябва да дадем всичко от себе си, това е финал