НОВИНИ

Румен Радев: Делото на Светите братя Кирил и Методий ни отреди да бъдем държава на духа

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:00, 24.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

В Националния исторически музей се проведе традиционният прием на президента по повод 24 май - Деня на българската просвета, писменост и култура.

Президентът Румен Радев произнесе приветствено слово преди началото на приема.

"Едва ли има друг празник, който да сплотява цял един народ около светлината на просвещението. За мен е чест отново да бъда домакин на приема по случай 24 май - Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - този най-светъл и съкровен за всеки българин празник. Но това е само символично, защото буквите, езикът и културата са нашият общ дом. Те са вградени здраво в темелите на българската държавност и идентичност. Делото на Светите братя Кирил и Методий ни отреди благородната мисия да бъдем държава на духа.

Наш дълг е тази историческа за България мисия да се утвърждава и днес и това е призванието на всички родолюбци и просветители, които осъзнават своята отговорност към Отечеството и света, към бъдните поколения, но днес всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа", каза президентът.

В Националния исторически музей се събраха учители от цялата страна, университетски преподаватели, дейци на науката, изкуството и културата, на които президентът благодари, че продължават да утвърждават делото на светите братя Кирил и Методий.

На приема присъстваха министър-председателят Кирил Петков, министри и депутати, главният прокурор Иван Гешев и неговите заместници.

Преди приема детски хор изпълни националния химн, както и химна "Върви, народе възродени".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жо-Вилфрид Цонга се сбогува емоционално с тениса след загуба от Рууд
Жо-Вилфрид Цонга се сбогува емоционално с тениса след загуба от Рууд
Франк Рибери коментира бъдещето на Левандовски
Франк Рибери коментира бъдещето на Левандовски