НОВИНИ

САЩ и ЕК осъждат спирането на газовите доставки за България, Полша и Финландия

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 24.05.2022 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Слушай новината

В съвместно изявление Европейската комисия и САЩ осъждат като неоправдано спирането на газовите доставки от Русия към България, Полша и Финландия.

"Русия демонстрира че е ненадежден източник на енергия за Европа чрез спиране на тока и природния газ за Финландия, спиране на износа на природен газ за Полша и България и заплаха с подобни действия срещу други европейски държави. Съединените щати и Европейската комисия осъждат използването на енергията за изнудване от Русия и потвърждават нашия ангажимент за укрепване на енергийната сигурност на Европа", се казва в съобщението, публикувано на сайта на Белия дом.

САЩ и ЕК подчертават спешността от "взимане на решителни действия" за намаляване на енергийните доставки от Русия.

"Ще се справим с това предизвикателство чрез съвместната работна група, обявена от президента Байдън и председателя на ЕК фон дер Лайен. Ще продължим да работим за диверсификацията на газовите доставки в Европа, а междувременно ще ускорим внедряването на енергоспестяващи технологии - като електрифициране на отоплението и увеличение на производството на чиста енергия, за да се намали търсенето на изкопаеми горива."

На 27 април "Газпром" спря доставките на газ за България и Полша, а на 21 май - и за Финландия. Мотивите са, че и трите страни отказват да плащат за газ в рубли по новата схема, обявена от Кремъл.

ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш волейболен национал напусна Хебър (Пазарджик)
Бивш волейболен национал напусна Хебър (Пазарджик)
Министър Нинова отпразнува 24 май с Националния съюз на народните читалища
Министър Нинова отпразнува 24 май с Националния съюз на народните читалища