НОВИНИ

Пред Националната бибилиотека е кулминацията на честванията за 24 май

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:04, 24.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

България чества 24 май - един от най-светлите празници, който ни обединява и ни дава повод за национална гордост. В деня на Светите братя Кирил и Методий отдаваме почит на просветители и творци, посветили се на българската просвета и културата. В цялата страна от сутринта има шествия и тържества.

По традиция, кулминацията е пред Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" в София.

Множество деца, родители, учители, общественици и политици се събраха на тържеството. Присъстваха премиерът Кирил Петков, министри от кабинета както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Всъщност "Върви, народе възродени!", химнът на просветата на Стоян Михайловски, е кажи-речи първата песен, която всички ние учим като деца, обаче ние не я знаем, защото я е много дълга, никой от нас не я знае докрай, затова Общината кани всички столичани да дойдат и да изпеят "Върви, народе възродени!" заедно, каза Иван Ланджев, поет.

Това е един радостен празник на децата, на учениците, на възрастните, един от малкото, да не кажа единственият празник, който ни обединява всички българи, каза Иван Александров, директор на 51 СУ "Елисавета Багряна", София.

Празникът продължава през целия ден. От 12.00 ч. до 16.00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов" ще се проведе празничен концерт-спектакъл, организиран от Регионално управление на образованието – София град, в който 500 ученици от столичните училища ще представят на голяма сцена български народни песни и танци.

ПОВЕЧЕ ЗА ТЪРЖЕСТВАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев избра Пловдив за честването на 24 май
Президентът Радев избра Пловдив за честването на 24 май
Вижте празничното изпълнение на химна "Върви, народе възродени"
Вижте празничното изпълнение на химна "Върви, народе възродени"