НОВИНИ

Вицепрезидентът чества 24 май с българското малцинство в Босилеград, Сърбия

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:01, 24.05.2022
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В деня на славянската писменост и култура вицепрезидентът Илияна Йотова посети българското националното малцинство в Босилеград. Тя се срещна с ръководството на културно-информационния център в града, а учениците от гимназията поздравиха вицепрезидента с тържествена програма.

Преобладаващата част от населението в Босилеград говори български език. Затова и напевността му може да се чуе почти навсякъде. При посещението си в града вицепрезидентът подчерта, че е важно хората да помнят корените си. Тя допълни, че имаме общо минало, но още по-важно е, че имаме общо бъдеще.

"За разлика от много други празници. 24 май е ден, в който забравяме различията помежду си, конфликтите. Ден, в който се опитваме да забравяме лоши думи и езика на омразата. Събира ни нещо важно - огромно духовно пространство на всички българи по целия свят. И няма нищо по-естествено от това да бъдем в Босилеград, който от няколко години е център на българското национално малцинство в Сърбия", каза Илияна Йотова.

"Високо оценяваме това, тя е могла да отиде където и да е в България, но тя избра да дойде точно в Босилеград", каза Иван Николов, председател на КИЦ "Босилеград".

При посещението на вицепрезидента местните жители представиха проблемите си. Като основен на този етап откроиха замърсяването на реката, която минава през града. Беше повдигнат въпросът и за българските исторически плочи.

"Всяка една молба от вас по нея се работи", заяви Н. Пр. Петко Дойков, посланик на България в Република Сърбия.

Вицепрезидентът се ангажира да отнесе поставените въпроси до отговорните институции. Краят на празничното посещение на вицепрезидента беше в църквата света Троица в село Извор.

През 1832 година е започнало просвещението на Краището. В навечерието на Освобождението от турско робство тук е открито първото килийно училище и са поставени основите на църквата в Босилеград.

Снимки: Президентство на Република България

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Николов стартира с победа на Европейското по бокс в Армения
Кристиян Николов стартира с победа на Европейското по бокс в Армения
Григор Димитров срещу Борна Чорич в сряда вечер
Григор Димитров срещу Борна Чорич в сряда вечер