НОВИНИ

3 месеца война в Украйна: В ход е пълномащабна руска офанзива в Донбас

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:08, 24.05.2022
5411
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Навършват се 3 месеца от началото на руската инвазия в Украйна. В ход е пълномащабна офанзива за обкръжаване на два украински града в Донбас - битка, от която може да зависи успехът или провалът на руската кампания в източна Украйна.

Киев трябва да спечели войната и да я превърне в стратегически провал за руския президент Владимир Путин, заяви пред форума в Давос председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Същевременно нарастват опасенията от нарушаване на доставките на храни в световен мащаб.

Руските сили напредват от три посоки към Северодонецк и Лисичанск в опит за обкръжение на последните два града под украински контрол в Луганска област, съобщава местният губернатор.

Проруските сепаратисти заявиха, че пленените бойни при металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол ще бъдат съдени от международен трибунал. Киев иска тяхната размяна и настоява, че целта при Мариупол е била постигната- продължително задържане на 20 хиляди руски войници.

Русия заяви, че умишлено забавя офанзивата си в Украйна.

"Обявяват се прекратявания на огъня и хуманитарни коридори за извеждане на хората от обкръжените населени места. Това, разбира се, забавя нашата офанзива, но се прави умишлено за избягване на цивилни жертви", каза Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия.

Русия съобщи за нови ракетни удари срещу три командни поста и шест склада за боеприпаси.

"Включително голям склад за 155-милиметрови снаряди за американски гаубици М-777 в Раздоловка", каза Игор Конашенков - говорител на Министеството на отбраната на Русия.

Киев посочи, че руската офанзива показва нуждата му от повече западни системи за залпов огън, дългобойна артилерия и бронетехника.

Метрото в Харков, използвано като скривалище, тръгва отново след като вторият по големина украински град вече е извън обсега на руската артилерия.

Пред Световния икономически форум в Давос председателят на Еврокомисията обвини Русия, че използва хранителните доставки като оръжие, подобно на енергоносителите.

"В Украйна армията на Кремъл конфискува зърнени запаси и машини. Това връща мрачни спомени от миналото - изземането на храни по съветско време и глада от 30-те години. Руската артилерия съзнателно нанася удари върху зърнени складове в Украйна, а руският боен флот блокира украински кораби, пълни с жито и слънчоглед. Последиците от тези срамни действия са видими за всички. Пшеницата поскъпна до небето, страдат най-уязвимите страни и население", заяви Урсула фон дер Лайен.

На форума в Давос генералният секретар на НАТО призова западните страни да не заменят сигурността си срещу икономически облаги във връзка с китайските 5G-мрежи и газопровода "Северен поток-2".

"Свободата е по-важна от свободната търговия, защитата на нашите ценности е по-важна от печалбата", коментира Йенс Столтенберг - генерален секретар на НАТО.

Властите в Молдова съобщиха, че разследват за корупция и измяна бившия проруски президент Игор Додон. Според прокуратурата той е задържан за 72 часа след обиск в дома му. Неговата партия отрича арест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Драганов ще ръководи баража за участие в Лигата на конференциите
Драгомир Драганов ще ръководи баража за участие в Лигата на конференциите
Страната отбеляза 24 май - Ден на българската просвета и култура
Страната отбеляза 24 май - Ден на българската просвета и култура