НОВИНИ

20% от всички яйценосни птици у нас са засегнати от птичи грип

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:14, 16.11.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Над 1,2 милиона птици, включително в големи птицеферми у нас, са засегнати от птичия грип. Регистрирани са 7 огнища - три в Добричко, две в Пазарджишко, и по едно огнище огнище във Великотърновско и в Хасковско. Засега няма поскъпване на пилешкото месо и яйцата по магазините у нас.

До момента 20% от всички яйценосни птици у нас са засегнати от птичия грип. Три огнища на заболяването са регистрирани в Добричко, две в Пазарджишко и по едно огнище във Великотърновско и Хасковско. И в 7-те огнища птиците са умъртвени по хуманен начин и е извършена пълна дезинфекция. Собствениците ще бъдат обезщетени. Агенцията по храните вече изтегли от търговската мрежа продуктите от засегнатите ферми.

"Искам да отбележа за потребителите, че тези продукти дори и попаднали в домакинството при една нормална хигиена и правилна обработка, и при термична обработка, са напълно безопасни за човека. Доказано е, че вирусът се деактивира при 70 градуса за 4 минути", заяви Деян Стратев, зам.-министър на земеделието и храните.

От Съюза на птицевъдите са обезпокоени, че за разлика от други години, сега инфекцията е обхванала много повече райони в страната. От там настояха за по-бързо въвеждане у нас на ваксинация на птиците срещу заразата, както е в някои европейски страни. От бранша казват, че заради птичия грип засега няма поскъпване на яйцата.

"Няма постъпване на яйцата. Това, че ние сме загубили доста птици, може да доведе в бъдеще до леки смущения на пазара на яйца. Но хубавото е, че в България има добре развито птицевъдство и дори с по-малко птици ние имаме достатъчно голямо производство за да задоволим вътрешното потребление", заяви Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите.

Проверка на БНТ днес по магазините в столицата показа, че яйцата се продават между 40 и 55 стотинки за брой, в зависимост от размера им. Според търговци на едро се очаква поскъпване с около две стотинки на брой.

Поне до момента поскъпване на пилешкото също няма - филето се продава по магазините между 14 и 15,50 лева за кг, а пилешкото бутче - между 6,70 и 7 лв. за килограм. За сега експертите не се наемат да прогнозират ще има ли поскъпване на пилешкото през следващите седмици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дерогацията на "Лукойл" пак е ябълка на раздора между управляващите (ОБЗОР)
Дерогацията на "Лукойл" пак е ябълка на раздора между управляващите (ОБЗОР)
Илиан Илиев пред БНТ: Съжаляваме за случилото се извън стадиона, поздравявам футболистите
Илиан Илиев пред БНТ: Съжаляваме за случилото се извън стадиона, поздравявам футболистите