3 години по-късно: Повторни проби за чума по овцете в Болярово

от БНТ
08:16, 13.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Три години след съмненията за чума по овцете в Болярово, случаят е все още неразрешен.

Служебният заместник-министър на земеделието Крум Неделков участва днес във взимането на повторни проби от стадото на Ана Петрова от Болярово. Случаят нашумя преди 3 години, когато заради съмнения за чума, ветеринарните власти решиха да унищожат овцете от фермата в Странджа. Стопаните обаче отказаха достъп на инспекторите за взимане на проби и унищожаване на животните.

Три години по-късно в стадото на Ана Петрова няма умрели животни, а Върховният административен съд призна окончателно, че чума не е доказана.

Днес ще бъдат взети по четири проби от всички 170 животни. Очакванията са да бъде установено наличие на антитела от заболяването.

С днешните действия земеделското министерство иска да възстанови статута на България като страна без наличие на чума по овцете, тъй като към момента търговията с животните и продуктите от тях в страни от Европейския съюз е забранена.

Следващата стъпка ще бъде изпращане на пробите в референтната лаборатория във Франция, в Монпелие и още една лаборатория в Германия, която очакваме да потвърди неналичието на вируса, защото няма обективни причини 3 години поред това стадо да се възпроизвежда, да има репродуктивен процес, когато има такова заболяване, каза д-р Крум Неделков, заместник министър на земеделието, храните и горите.

Аз съм сигурна, че животните ми са здрави, просто дано не измислят някоя магария. Казвам ви го откровено, просто ако направят нещо пак... аз съм сигурна че пробите ще излязат отрицателни, няма как да са положителни, каза стопанката на овцете Ана Петрова.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Последен ден от срещата на Г-7
Последен ден от срещата на Г-7
Още няма данни за черната кутия от падналия МиГ-29
Още няма данни за черната кутия от падналия МиГ-29