НОВИНИ

3 март през погледа на младите

Михаил Петров
от Михаил Петров
08:16, 03.03.2021
6987
Чете се за: 04:47 мин.
Истории
март погледа младите
Слушай новината

Денят на Освобождението е дата, която свързва много поколения българи. На 3 март почитаме паметта на героите, загинали в борбата за Отечеството. Тази година отбелязваме 143 години Освобождение.

Значим ли е празникът за новото поколение и с какво свързват 3 март младите хора у нас?

Попитахме младежи от цялата страна с различни професии и интереси как възприемат празника и какво е за тях свободата. Ето какво ни отговориха:

Ивана не приема лекомислието, с което някои хора посрещат празника и го възприемат за поредния почивен ден в календара.

„Ако повече българи се замисляха за повратността на този исторически момент и какво действително е променил, щяхме да имаме много повече поводи за гордост като нация.“

За нея 3 март е ден за почит и размисъл. „С правилна посока на мисълта, може да служи за пробуждане на заспалия потенциал, изход от инерцията и двигател на добротворението.“

За Димитър патриотичният дух и спомените за нашите борци са само „малка част от магията на националния ни празник“. Свободата за него е „едно от най-важните човешки права“.

„Особено за нас, младите хора, свободата е безценна. Точно поради тази причина трябва да сме благодарни на националните ни герои, белязали историята ни, за да може днес ние да бъдем свободни“, казва Димитър.

Петя, която е фотограф, свързва 3 март със саможертвата и борбения дух на безбройните смели българи и с безграничната любов към Отечеството.

"На този ден винаги се чувствам специално, и където и да сме по света, не трябва да забравяме за героите на България, и да помним и почитаме паметта им, корените си и това, че сме свободни!“, казва тя.

„Свободата за мен е прекрасното чувство да можеш да бъдеш себе си без да се притесняваш. Не трябва да забравяме, че свободата не е безплатна и всички ние сме отговорни за нея“.

Аври, която е родена в Москва, споделя, че преди не е имала никакви усещания за датата 3 март. Откакто се мести да живее в Пловдив и през 2017 г. изчаква връх Шипка, датата се превръща в „ден на Българската свобода, пролет и победа“.

Свободата добива ново значение за нея в настоящата пандемична обстановка.

„Свободата за мен е възможност да се придвижваш в България и извън нея без ограничения. Да можеш да си изказваш мнението, без да те е страх. Свобода е възможност да избираш професия, религия, партньор, приятели, без да се съобразяваш с никой.“

Сисо се занимава с грим и намира начин чрез таланта си да показва любовта към родината.

„Свързвам 3 март с българското, и обичта си към България, прекрасната ни природа, та дори и сладките ни градове. Свободата за мен е да мога да се изразявам чрез изкуството си и да го споделям с хората около мен“, споделя той.

Михаела свързва 3 март не толкова със свободата, колкото със собствения си дом. От години тя и семейството и живеят в чужбина, но все още мечтаят някога да се завърнат в България. „Носталгията те кара да принадлежиш някъде и някому“, споделя тя.

„Свободата е едно от най-важните права на един човек и на един народ. Смятам, че никой няма правото да отнема това от друг. Чувствам се благодарна и горда, че някога хиляди невинни хора са се борили до смърт за да можем сега ние да се наречем един свободен народ“, казва Михаела.

3 март е вълнуващ и за Надежда, която свързва датата с геройството на българите, заради които сме свободни днес.

Тя казва, че свободата и е всичко: „Хубаво е по-често да си спомняме колко велико нещо е свободата. Да си я пазим и отстояваме е наша основна отговорност.“

Без значение откъде идваме, на колко години сме и с какво се занимаваме, националният празник на България е нещо много повече от дата. 3 март не е просто урок от учебниците по история, а е място в сърцата на всички. Показват го и тези младежи.

Автор: Михаил Петров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Франкфурт поръчват концерти като пица
Жители на Франкфурт поръчват концерти като пица
В Плевен празничният 3 март започва в Плевенската панорама
В Плевен празничният 3 март започва в Плевенската панорама