НОВИНИ

3 жертви на големия горски пожар в Анталия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:15, 29.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Трима души са загинали при големия горски пожар в област Анталия, в близост до едноименния курорт. Евакуирани са местни жители. Всички туристически екскурзии в този регион са прекратени, но за момента няма опасност за туристическите обекти. Близо 60 души са потърсили лекарска помощ. Турските власти са започнали разследване на причините за пожара.

Пожарът започва от гора край Манавгат, на 75 км от курорта Анталия. Силните ветрове бързо разпалват огъня и той достига до жилищната част на града. Започва евакуация, включително на четири квартала на града. Възрастен мъж на 82 години в село Аксеки обаче остава сам в дома си и се задушава. Изпепелени са най-малко 20 жилищни сгради, дом на около 500 души. Пострадали са 62-ма души, главно местни жители, от които трима с изгаряния, а останалите с оплаквания за обгазяване. Повечето са изписани.

"Надяваме се да се справим с този пожар без жертви. Надяваме се възможно най-скоро да спрем разпространението му. Всички аспекти на инцидента ще бъдат разследвани и ще бъде оказана пълна подкрепа на пострадалите заради пожара граждани", заяви Реджеп Ердоган.

Разследват причините за големия пожар в Анталия

Съмненията, че става дума за умишлен палеж, се подхранват от факта, че пожарът е тръгнал от четири места. Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи, че овладяването на огъня е отнело 21 часа.

В борбата със стихията са били мобилизирани самолет, 19 хеликоптера, 108 пожарни автомобила и 400 огнеборци. Ветрове, достигащи до 50 километра в час, са допринесли за бързото разпространение на огъня.

Миналата година пожари в Турция изпепелиха близо 21 000 хектара гори. По-рано този месец горяха два други средиземноморски района - Хатай и Мерсин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец ще гостува на Олимпиакос другата седмица
Лудогорец ще гостува на Олимпиакос другата седмица
Локомотив (Пловдив) трябва да довърши започнатото срещу Словачко в Чехия
Локомотив (Пловдив) трябва да довърши започнатото срещу Словачко в Чехия